Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrivaju

Slijedi 40 godina ekstremnih vrućina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovu godinu još ćemo smatrati jednom od hladnijih, jer će nas sve do 2050. pratiti godine ekstremnih vrućina.

Tako tvrdi Američka Nacionalna organizacija za prirodu, baš u vrijeme kada je američka svemirska agencija NASA utvrdila kako je tekuća godina najtoplija u posljednjih 130. Nacionalna organizacija za prirodu ističe da će zagrijavanje planete donijeti i veće oborine, ali i suše u svim dijelovima svijeta, piše Glas Amerike.

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg Ilustracija Snježne radosti Hrvatska se probudila u debelim minusima, upaljen meteoalarm: Velika opasnost od hladnog vala

Katastrofalni odroni u Kini, poplave u Pakistanu te ekstreman val rekordnih vrućina u Rusiji, za znanstvenike koji proučavaju klimatske promijene samo su primjer vremenskog ozračja, koje će postati uobičajeno u procesu zagrijavanja naše planete.

'Dok se zemlja zagrijava i atmosfera može imati više vode, tako da će kiše padati sve jače i oborine biti obilnije, što će biti devastirajuće', istaknula je Amanda Staudt iz američke Nacionalne federacije za zaštitu prirode.

Staudt se bavi klimatskim promjenama i autor je prve studije ove privatne organizacije o ekstremnim temperaturama u SAD-u. Ona je zaključila kako je većina gradova na Istočnoj obali SAD-a imala duplo veći broj dana sa temperaturama od preko 32 stupnja Celzijevih ove godine i predviđa kako će to postati uobičajeno.

'Ono što me je iznenadilo jest da će se ova 2010. godina možda smatrati blagom do 2050. godine, ili barem običnom u odnosu na emisiju štetnih plinova zagađivača', naglasila je Staudt.

Ona i drugi stručnjaci za klimu ističu kako onečišćenje zraka povećava i koncentraciju plina CO2 u atmosferi, koji onda zadržava toplinu i uzrokuje globalno zagrijavanje. No takvo mišljenje ipak ne dijele svi znanstveni krugovi.

Patrick Michaels, klimatolog instituta Cato, smatra kako se zapravo samo radi o preuveličavanju problema i dodaje kako će gradovi i dalje biti sve topliji i bez emisija CO2 u atmosferu.

On smatra da beton i cigle u gradovima zadržavaju više topline nego ugljični dioksid. On smatra da su ekstremno visoke temperature na američkoj Istočnoj obali ove godine, samo posljedica klimatskog ciklusa pod imenom 'Ninja'.

Michaels na kraju dodaje kako se ljudska vrsta uvijek prilagođavala promjenama okoline te da će tako i dalje biti slučaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene