U erupciji vulkana na Novom Zelandu poginulo je najmanje petero ljudi. Profesor geologije objašnjava da se erupcija mogla spriječiti, ali i da su moguće još jače erupcije.


Erupcija vulkana na Novom Zelandu, u kojoj je poginulo najmanje petero ljudi, a nestalo još dvadesetak, bila je nešto drugačija od onih kakve vidimo, primjerice kod europskih vulkana. Naime, vjeruje se da iz Whakaarija nije izašla magma, već u najvećoj mjeri plin. Istražili smo - je li se mogla predvidjeti.

Vezani članci Ciklon Gabrielle na Novom Zelandu Strašna oluja pogodila otočnu državu: Nestalo više od 6000 ljudi. "Katastrofa nam je preokrenula živote" Potres pogodio Novi Zeland dok se bori s ciklonom Gabrielle Novi Zeland pogodio jak potres: ''Zgrada se ljuljala 30 sekundi s jedne na drugu stranu''

Vulkan Whakaari većinom je pod vodom. Na površini je samo vrh njegovog kratera i to je otok White.

"Taj vulkan je nastao na onom mjestu gdje se Pacifička ploča podvlači pod Australsku ploču. To podvlačenje je  dosta brzo, 7 centimetara godišnje, a stijene koje prodiru u Zemljinu unutrašnjost dolaze u ambijent jako visoke temperature, visokih tlakova i tale se. Ta rastaljena masa postaje magma i ona se, pošto je vruća, pošto je tekuća, diže prema površini“, objašnjava Tihomir Marjanac, profesor geologije u mirovini

Vulkan je već osam godina bio u stanju pojačane aktivnosti. To znači da su se male erupcije mogle dogoditi bilo kada. Kako je vulkan neprestano ispuštao plinove, u njegovom glavnom kanalu došlo je do kristalizacije minerala, odnosno začepljenja. Zato je rastao pritisak i vulkan je morao pročistiti svoje grlo. Znak da će se dogoditi ova erupcija mogla je biti pojačana razina sumpora.

"Ta erupcija se vjerojatno mogla predvidjeti. Svih onih 23 turista koji su evakuirani imali su opekotine i to teškog stupnja tako da je petero umrlo i njih je očito zahvatila pregrijana vodena para. Ta pregrijana vodena para može imati temperaturu od nekoliko stotina stupnjeva Celzijevih. Dakle oni su bili skuhani", kaže Marjanac i dodaje da su moguće još jače erupcije ovoga, ali i ostalih vulkana na Tihom oceanu.

"Može stvoriti tsunami koji će onda pogoditi sve obale Pacifika ili možda napraviti vulkanski oblak koji će onda zagaditi veći dio južne hemisfere, a nikada ne znate, može to dospjeti i do sjeverne hemisfere", zaključuje profesor Marjanac.

Vulkan Whakaari jedan je od mnogih koji se nalaze u pojasu takozvanog Pacifičkog vatrenog prstena. Proteže se od Novog Zelanda, preko istočne Azije, do obale Sjeverne i Južne Amerike. I tu je više od 75 posto svih vulkana na svijetu, a u Vatrenom prstenu događa se i oko 90 posto svih potresa na svijetu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju