Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Pakistanu

VIDEO Spašeni svi putnici iz žičare koja je satima visjela iznad provalije: U akciji sudjelovalo više od 1000 ljudi

Aktualno Galerija Spašavanje u Pakistanu Spašavanje u Pakistanu Foto: Afp +0 Spašavanje u Pakistanu Galerija 1/2 >>
Iznimno dramatična spasilačka akcija na sjeveru Pakistana, a prati je gotovo cijeli svijet. Nakon što je pukla sajla žičare, gotovo 300 metara iznad tla, na samo jednom željeznom užetu visjela je kabina s putnicima.

Svi ljudi zapeli u visećoj žičari u Pakistanu uspješno su spašeni nakon više od 10 sati, navodi pakistansko ministarstvo unutarnjih poslova. 

U žičari se nalazilo ukupno šestero djece te dvije odrasle osobe.

Zbog vjetrovitog vremena i mraka u jednom trenutku prizemljeni su vojni helikopteri koji su sudjelovali u akciji spašavanja.

Pročitajte i ovo Grčka policija Čeka se rasplet Ugledni odvjetnik o posjetu navijačima u grčkim zatvorima: "Je li to grčka tragedija ili komedija?"

Iz žičare koja je visjela nad usjekom, u program televizije se javio 20-godišnji putnik, jedan od dvojice odraslih. Preostalih šestero su djeca. "Ja ne znam kako uputiti ovaj zahtjev, ali radi se o ljudskim životima. Kao što vam je jasno, nadležni trebaju spasiti sve nas što je prije moguće".

Osmero putnika visjelo je nad klancem nakon što je žičari pukla jedna od dvije sajle. U ovoj planinskoj regiji žičara je djeci prijevozno sredstvo do škole. Koriste ju svakodnevno.

U spasilačkoj misiji sudjelovali su vojni helikopteri i komandosi. 

Pročitajte i ovo Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Sve potrgano i prljavo Zagrebačka igrališta sve opasnija, roditelji uputili vapaj: "Da djeci stavimo kacige i neprobojna zaštitna odijela prije odlaska u park?"

Spasilac obješen žicom za helikopter spustio se na žičaru i izvadio prvo dijete, potvrdio je pomoćnik komesara Jawad Hussain. Drugo dijete spasili su mještani uz pomoć zip linea.

Nekoliko vojnih helikoptera provelo je ranije izviđačke letove oko mjesta nesreće, a jedan spasilac je spušten kako bi dopremio hranu, vodu i lijekove, rekao je za AFP dužnosnik lokalne vlade Tanveer Ur Rehman.

Spasilačka misija otežana je zbog olujnog vjetra u tom području i činjenice da lopatice rotora helikoptera mogu dodatno destabilizirati kabinu žičare, rekao je.

Pročitajte i ovo Središće, Zagreb TRAVA JEDE ZAGREB Ovo je džungla, a ne metropola: Pogledajte groteskne prizore nadomak MSU-a

Putnici su ostali zarobljeni u utorak rano ujutro, zbog čega su angažirani vojni helikopteri u sklopu pokušaja spašavanja. Žičara visi na nešto više od 365 metara iznad planinskog područja na sjeverozapadu zemlje.

Djeca su putovala u školu u pokrajini Khyber Pakhtunkhwa. Jedna od sajli je puknula u devet sati ujutro po lokalnom vremenu u utorak, prema izvještavanju dužnosnika spasilačke službe Bilalu Ahmadu Faiziju.

Jedan helikopter je već obavio nadzor i potom se vratio. Uključena je i vojska. Putnici su bili satima bez vode i hrane. Jedan od zaglavljenih dječaka ima srčanu manu. Gulfaraz, dvadesetogodišnjak koji je također bio zarobljen, rekao je da je u žičari 16-godišnjak sa srčanom manom koji je bez svijesti bio najmanje dva sata. No, nakon te informacije Gulfaza se više nije moglo dobiti na mobitel.

U akciji spašavanja bilo je uključeno više od tisuću ljudi. Spašavanje se pokazalo zahtjevnim zbog oblika žičare i krhkosti, objasnila je novinarka BBC-ja.,

Do škole je potrebno dva sata hodanja. Stoga je jedan mehaničar odlučio izgraditi žičaru.

Pročitajte i ovo Vrućina u gradu vrućine od jutra Pakao u Hrvatskoj! Tri regije pod crvenim meteoalarmom, vrijeme je iznimno opasno

Policajac je rekao reporteru BBC-a da je od gradske uprave dobio potvrdu da nema primjedbi i da se žičara provjerava svaki mjesec.

Vlasnik žičare je također na mjestu događaja. Jutros je žičara već četiri puta vozila do škole i nazad. Na petom su pukli konopi, rekao je policajac.

"Spašavanje je nemoguće bez helikoptera, a potrebni su iskusni službenici za spašavanje kako bi sve proteklo glatko", rekao je ranije Tanveer Ur Rehman, lokalni dužnosnik.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene