Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigli u Jadran

VIDEO Skupina velikih kitova snimljena kod našeg otoka, stručnjaci strahuju da bi se mogla dogoditi tragedija: "Ne približavajte im se!"

Ulješure
Ulješure Foto: Getty Images
Institut Plavi svijet objavio je da je danas dobio nekoliko dojava o opažanju skupine velikih kitova u Jadranu.

Danas tijekom jutra Institut Plavi svijet dobio je obavijest o pojavi skupine od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus) kod Korčule. S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju na dubinama većim od 1000 metara, u Jadranu im prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanja.

"Nažalost, u većini slučajeva posjet ulješura srednjem i sjevernom Jadranu završavao je nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina, uglavnom s talijanske strane Jadranskog mora. Stoga je potrebno na svaki način osigurati praćenje ove skupine kako bismo utvrdili pravac kretanja i kako bismo na vrijeme mogli poduzeti aktivnosti spašavanja", izvijestili su iz Plavog svijeta.

Nakon dojava o pet ulješura istraživači Instituta Plavi svijet i Plavog svijeta Vis i sami su se uputili u potragu te su ih našli i snimili. Kitovi se, napisali su, kreću prema Visu.

Ako ih sami opazite, iz Plavog svijeta mole da napravite fotografije i/ili videosnimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili 091 4637424, e-mail info@plavi-svijet.org ili preko aplikacije za mobilne uređaje Marine Ranger, koju možete preuzeti s www.marine-ranger.org.

"Unatoč svojoj veličini ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom na to da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u nepoznatom okruženju, molimo vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje!" ističu iz Instituta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene