Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koncentriranje na vještine

Finska učenicima daje ''vjetar u leđa'': ''U školi se osnivaju tvrtke, a politika je potpuno izvan obrazovanja"

Srednje škole u Finskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Srednje škole u Finskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Srednje škole u Finskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Srednje škole u Finskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Srednje škole u Finskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Srednje škole u Finskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Vištica uživo iz Finske (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Finski učenici imaju savjetnike za buduću karijeru, na sat dolaze predavati liječnici, odvjetnici, poduzetnici, čak i roditelji. U školi se osnivaju tvrtke, a uči se i na terenu.

Srednja škola u Finskoj na prvi pogled izgleda kao igraonica. Osim toga, svaki učenik ima svoj laptop, a nakon školovanja ga vraća školi.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Norijada u Zagrebu posljednji dani Zbog norijade će privremeno biti obustavljen promet: Pogledajte koje ulice je bolje izbjegavati

''Mi smo u fazi kada idemo prema e-knjigama i e-testovima. Sve je digitalno i zaista je zanimljivo'', objašnjava Vaana Bjorklund, profesorica engleskog, švedskog i francuskog.

Srednja škola traje tri ili četiri godine. Bira se između strukovne i gimnazije. Što će se slušati, biraju učenici prema svojim željama.

''Ako želiš biti liječnik, izabereš znanost. Ako želiš jezike, možeš izabrati koji god želiš'', kazala je učenica Maria Del Mar Garcia Sierra. Uz Finski, uči se i drugi službeni jezik – švedski. Jezike smatraju izuzetno važnima.

Provjera znanja je svakih sedam tjedana. ''Imamo ocjene na kraju svakih sedam tjedana, unutar kojih se obrađivalo neko područje. Ali to je samo kao informacija učenicima kako im ide'', precizna je profesorica Vuoujala.

Zaključne ocjene u Finskoj su uglavnom opisne, brojčane se dobiju na kraju osnovne i na kraju srednje škole. Imaju završni test, a učenik Jasper Sitari našoj ekipi objašnjava da obično imaju sedam-osam ispita iz svih područja u jednom tjednu.

I ta je ocjena samo djelić zaključne jer naglasak je na vještinama. Projektima se djeca potiču na poduzetništvo.

''Možete pokrenuti svoju tvrtku. Škola vam pomaže u poslu i daje savjete'', otkriva Edvin Ingnan, učenik drugog razreda.

Pa i oni izrađuju torbe od recikliranog materijala i imaju prave sastanke. ''Tvrtku možete ugasiti nakon godinu dana. Mi imamo mnogo kupaca koji žele naše torbe – žele nas trgovine i nastavit ćemo raditi'', dodaje Edvin. Škola je povezana s domaćim kompanijama.

''Odvjetnici, liječnici, biznismeni dolaze u škole i drže predavanja našim učenicima. Usmjeravaju ih koje su profesije budućnosti i u kojem bi smjeru trebali ići'', kaže Harriri Rinta-Aho, ravnatelj škole.

''Obrazovanje ti više ne osigurava posao, kao što je to bilo nekad. Mladi danas moraju imati vještinu da sami sebi stvore posao, da budu fleksibilni, a tehnologija daje mnogo mogućnosti. Važno je da se škola ne zatvori unutar četiri zida učionice. Učiti se može posvuda'', kaže Anneli Rautianen, ravnateljica inovativnog odjela Agencije za obrazovanje.

Poduzetnici kažu da dobiju obučene ljude, ali imaju problem sa stavom. Naime, škola daje previše slobode, pa se autoritet šefa teško prihvaća.

''Najveći problem kada dobijemo nove, mlade zaposlenike jest objasniti im da zaista treba mnogo raditi'', požalio se poduzetnik Matti Santala. Ali, kažu, vrlo brzo shvate koncept rada.

Velik interes za strukovne škole

Interes Finaca za strukovne škole je izvrstan. Čak 50 % djece ide u strukovne škole i oni mogu postati i doktori znanosti ako požele.

To je ona jednakost koja je jako važna za Fince. Sada će ići i korak dalje. Učenici će već u osnovnoj školi krenuti na praksu, i to dva puta tjedno. Moći će birati hoće li raditi u trgovini, odvjetničkom uredu ili gdje već žele kako bi vidjeli kako je to raditi, zaraditi novac, ali i da preispitaju gdje se vide.

Na praksama ovdje djeca ne nose kavu i ne dobiju samo potpisanu potvrdu, s njima se zbilja radi. U usporedbi s nama zanimljivo je to što u Finskoj djecu uče tako što im govore – uči i radi za sustav, jer ako sustavu bude dobro, i tebi će biti dobro. U Finskoj nismo čuli da kažu – uči da bi tebi sutra bilo dobro.

Politika je potpuno izvan obrazovanja. Kako su objasnili, bez obzira na to tko je na vlasti – oko obrazovanja se svi slažu i ako se vlast i mijenja, ravnatelji, čelnici agencija ne odlaze jer to su za njih prije svega profesionalci i imaju povjerenja u svoj javni sektor.

U petak u Dnevniku Nove TV možete pogledati priču o plaćama, troškovima života, porodiljnim, a čut ćete što kažu i sami Finci o životu i na što imaju prigovore. I oni također imaju demografskih problema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene