Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REPOVI KOMUNIZMA

Sud od europske zemlje traži brži povrat nacionalizirane imovine: Nije vraćeno vlasništvo niti dana dovoljna odšteta

Bukurešt
Bukurešt Foto: Afp
Europski sud za ljudska prava presudio je u utorak protiv Rumunjske u vezi s povratom imovine koju je nacionalizirao bivši komunistički režim, ocijenivši da se ne provodi dovoljno učinkovito.

Premda je Rumunjska 2013. donijela novi zakon kako bi omogućila povrat ili isplatu odštete za nacionaliziranu imovinu, "mehanizam povrata i dalje nije dovoljno operativan i homogen", ocijenio je sud.

Pročitajte i ovo Zgrada Hrvatska iznad Njemačke, Danske... Zašto su u siromašnijim zemljama ljudi češće vlasnici nekretnina? "Sjeverne i zapadne države imaju sve ono što smo mi ugasili '90-ih godina"

Sudu su se 2017. obratila 53 rumunjska državljana koji su dobili konačnu sudsku odluku o povratu konfiscirane imovine ili odšteti za nju.

Unatoč tome, nisu dobili povrat vlasništva niti dovoljnu odštetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Profitirat će samo odvjetnici" SDP protiv izmjena Zakona o najmu stanova: "To će generirati sporove i tužbe"

"Sud smatra ključnim da Rumunjska nastavi nastojati usklađivati svoje zakonodavstvo i praksu sa zaključcima koje je Sud donio u ovoj presudi i sa svojim odgovarajućim zakonima", kaže se u presudi.

Sud je presudio da Rumunjska mora tužiteljima isplatiti odštetu do 10.000 eura na ime moralne štete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene