Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u zdravstvu

Dok čekaju fizikalnu terapiju, neki na bolovanju budu i mjesecima: "Meni se stanje toliko pogoršalo da nema smisla"

Aktualno Galerija Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava Foto: DNEVNIK.hr Frane Grubišić Frane Grubišić Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Grubišić Mirjana Grubišić Foto: DNEVNIK.hr Fizikalna terapija Fizikalna terapija Foto: DNEVNIK.hr +0 Fizikalna terapija Galerija 1/5 >>
Hrvati na bolovanje odlaze najčešće zbog koštano-mišićnog sustava. To je ono, narodski rečeno - ukočilo me.

Gadno je kad ukoči, a dok čekaju na terapiju, neki na bolovanju provedu i po nekoliko mjeseci. Pacijentica Ivana iz Zagreba na bolovanju je završila zbog boli u koljenu.

Nakon operacije sada je na fizikalnoj terapiji, i sve to privatno jer kaže da u javnom zdravstvu ne bi tako brzo došla na red.

"Pokušala sam, ali tolika papirologija, jako dugo čekanje... Ne znam, meni se stanje toliko pogoršalo da nema smisla uopće", navodi.

Koštano-mišićni sustav sve nam je slabiji, pa mnogi čekanje zamijene plaćenom terapijom.

"Iz dana u dan primjećujemo porast radnoaktivnih pacijenata, ali zbog objektivnih problema (kosti, zglobovi, mišići) ne mogu biti radno aktivni", kazao je prim. Milan Milošević, dr. med. spec. ortopedije, vlasnik poliklinike u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak.

Pročitajte i ovo Liječnički pregled - 2 LISTE ČEKANJA Problem koji niti jedan ministar zdravstva još nije uspio riješiti: "Ti ljudi stvaraju lažnu sliku o solidarnom zdravstvenom sustavu"

Svjedoče tome i obiteljski liječnici.

"Naručuje se na terapiju isključivo nakon pregleda fizijatra, a ja ga mogu naručiti na prvi pregled fizijatra, što se čeka dva mjeseca u Zagrebu", navodi Vjekoslava Amerl Šakić, liječnica obiteljske medicine.

Komora fizioterapeuta predlaže skratiti put

Tek tada fizijatar ga može naručiti na terapiju. Komora fizioterapeuta predlaže - skratiti put, da obiteljski liječnici pacijenta šalju izravno fizioterapeutima. Sada je, kažu, fizikalna terapija na primarnoj razini samo mrtvo slovo na papiru.

"Ne mora ići obiteljskom liječniku, kirurgu, neurologu, pa ga vrate natrag, pa ga opet obiteljska šalje fizijatru da opet dođe do fizioterapeuta. Interdisciplinarna suradnja u Europi je obiteljski liječnik i fizioterapeut na primarnoj razini, u 80 posto slučajeva", smatra Mirjana Grubišić iz Hrvatske komore fizioterapeuta.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Sastao se s ravnateljima Beroš otkrio kako će smanjiti liste čekanja i što je dosad poduzeto: ''Rezultati su iznenadili i mene''

Iz društva za fizikalnu medicinu kažu kako su fizioterapeuti važan dio tima, ali zakon je jasan - liječnik specijalist voditelj je tima u liječenju.

"Ja se ne bih s takvom inicijativom složio, treba ići ovaj put, preko liječnika specijalista koji će sve stavke jasno definirati i nakon toga počinje liječenje i rehabilitacija naših korisnika", navodi Frane Grubišić, predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu rehabilitacijsku medicinu HLZ-a.

Iz Ministarstva zdravstva odgovorili su Dnevniku Nove TV da planiraju donošenje nove mreže javne zdravstvene službe, a pri izradi će, kažu, uzeti u razmatranje i prijedlog komore fizioterapeuta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene