Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAMO RASTE

Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda imala je Rumunjska, pogledajte gdje je Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u lipnju su porasle za više od jedan posto u odnosu na svibanj, a na godišnjoj razini bile su preko 35 posto veće, ponajviše pod utjecajem rasta cijena energije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Na razini EU-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u lipnju za 1,3 posto u odnosu na svibanj, kada su uvećane prema revidiranom podatku za 0,7 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli" Ilustracija Podaci Eurostata Inflacija na razini EU-a zamjetno oslabjela u lipnju: Pogledajte situaciju u Hrvatskoj

U eurozoni su cijene uvećane 1,1 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u svibnju, prema revidiranom podatku. Najviše su porasle proizvođačke cijene energije na domaćem tržištu, za 3,2 posto na razini EU-a i za 2,7 posto u eurozoni.

Usporedbe radi, u svibnju su u EU bile smanjene za 0,1 posto, a u eurozoni za 0,5 posto. U ostalim promatranim kategorijama proizvoda, cijene su porasle manje od jedan posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Proizvođačke cijene trajnih potrošačkih roba u EU su tako porasle za 0,8 posto, a u eurozoni za 0,7 posto. Slijede netrajna potrošačka roba i intermedijarni proizvodi, čija je proizvođačka cijena porasla u oba područja za 0,7 odnosno 0,4 posto.

Proizvođačke cijene kapitalnih dobara u EU su porasle za 0,3 posto, a u eurozoni za 0,4 posto u odnosu na svibanj, pokazuju tablice statističkog ureda.

Kada se isključi energetski sektor, cijene su u EU bile više za 0,5 posto, a u eurozoni za 0,4 posto u usporedbi s mjesecom ranije.

Skok u Irskoj

Najizraženiji rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježila je u lipnju Irska, za 13,2 posto u odnosu na mjesec ranije.

Slijede Litva, s rastom cijena od 5,2 posto, te Latvija i Finska, gdje su uvećane za četiri posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su porasle za 0,8 posto u odnosu na mjesec ranije, kada su bile uvećane za 3,4 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Pad proizvođačkih cijena zabilježile su samo Grčka i Luksemburg, za 3,2 odnosno 2,2 posto u odnosu na mjesec ranije.

Eurostat nije raspolagao samo podacima za Slovačku.

Rast cijena u svim članicama

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU porasle su lipnju za 36,1 posto, te za 35,8 posto u eurozoni.

Daleko najviše porasle su proizvođačke cijene energije na domaćem tržištu. Na razini EU-a bile su tako za 92 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a u eurozoni za 92,8 posto.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u EU bile su više 16,2 posto u usporedbi s lipnjem 2021., a u eurozoni 15,6 posto.

Za gotovo četvrtinu cijene su porasle u segmentu intemedijarnih dobara, za 24,1 posto u EU i za 23,8 posto u eurozoni u odnosu na lipanj lani.

U segmentu netrajnih potrošačkih roba cijene su porasle za 13,4 posto u EU i za 12,5 posto u eurozoni.

Slijede trajne potrošačke robe, s rastom cijena u EU i eurozoni za 10 odnosno 9,5 posto. Proizvođačke cijene kapitalnih roba uvećane su 7,8 odnosno 7,6 posto.

Prednjači Rumunjska

U usporedbi s lipnjem prošle godine, daleko najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda imala je Rumunjska, od 61,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Slijede Danska i Litva, gdje su porasle 55,5 odnosno 52,5 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u lipnju za 30,9 posto više nego u istom mjesecu godine ranije. U svibnju su bile više za 31,3 posto.

Jednoznamenkasti rast cijena bilježila je samo Malta, od 9,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Statistički ured nije raspolagao samo podacima za Slovačku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene