Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenarna sjednica

Europski parlament usvojio nekoliko važnih pravila za hrvatske građane, tiču se banaka, potrošačkih kredita, nabave oružja...

Aktualno Galerija Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Biljana Borzan Biljana Borzan Foto: DNEVNIK.hr Novac Novac Foto: DNEVNIK.hr Vjetrenjača Vjetrenjača Foto: DNEVNIK.hr +1 Tomislav Sokol Galerija 1/6 >>
Europski parlament počeo je plenarnu sjednicu, prvu nakon ljetne stanke. Usvojeno je nekoliko za hrvatske građane važnih pravila. Uživo iz Strasbourga javio se reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

"Izdvojit ćemo prvo akt o zajedničkoj nabavci obrambene opreme. Njime je zamišljeno da ako se barem tri zemlje zajedno udruže u nabavci da će moći tražiti i dobiti povrat djela sredstava iz proračuna. To bi moglo i Hrvatskoj omogućiti lakšu nabavu vojne opreme u budućnosti, ali eurozastupnici se nadaju da će to potaknuti i europsku obrambenu industriju, a Hrvatska i tu ima nekoliko jakih aduta", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

"Zatim izdvojili smo direktivu u obnovljivim izvorima energije. Do 2030. čak 42,5 posto energije morat će dolaziti iz obnovljivih izvora. Kako doznajemo, Hrvatska ne bi trebala imati problema to ostvariti, ali kažu zastupnici da se time ne treba zadovoljiti. Postoji mogućnost za napredak, poboljšanje i olakšavanje domaćeg zakonodavstva", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Letio za Tursku Drama na nebu iznad Hrvatske: Zrakoplov naglo promijenio smjer i prisilno sletio

"Treća stvar koju smo izdvojili možda će građane čak i najviše zanimati. To je izmjena pravila o potrošačkim kreditima, naime banke više neće smjeti agresivno reklamirati svoje kredite, građani će imati pravo i na zaborav. Primjerice oni koji su preboljeli karcinom više neće smjeti biti penalizirani. Bit će tu i promjena oko minusa na tekućim računima", istaknuo je Vrbota. 

"Vrlo će se jasno propisati da nema više povećanja minusa na računima bez suglasnosti klijenta. Također će se propisati da u slučaju prešutnih prekoračenja banka ukoliko želi poništiti prekoračenje, mora i može naplatiti taj iznos kredita, da mora ponuditi barem 12 obroka odnosno 12 rata za otplatu dakle minimalno godinu dana i na taj način potrošači definitivno dolaze u bolju poziciju nego što su bili dosad", rekao je Tomislav Sokol.

"Zabranjujemo podizanje kredita onima koji su već zaduženi, svjesni smo da građani koji su kreditno ugroženi, za njih je i kredit od 100 eura problematičan, a građani koji nemaju nikakvih dugovanja za njih i kredit od 10 tisuća eura nije problem. I u tom smislu dakle mi tjeramo bankarski sustav da više obrati pažnju na potrošača, a ne samo na svoje interese", izjavila je BIljana Borzan.

Posebno pozorno se iščekuje govor u srijedu Ursule von der Leyen o stanju Unije. Posljednji je to govor u njezinu mandatu, a mnogi se pitaju ima li naznaka da bi mogla najaviti kandidaturu i za sljedeći mandat.

Pročitajte i ovo Spašen američki speleolog - 5 Devet dana u spilji Pogledajte kako je izvedena zahtjevna akcija spašavanja speleologa: "Bili smo vrlo emotivni i danima se silno trudili ne zaplakati"

"To je baš ono što mnogi iščekuju, i europski zajednici i šira europska javnost. Mnogi se nadaju da bi bar između redaka mogli pročitati hoće li se ona ponovo kandidirati na čelo Europske komisije. Naravno, vjerojatno će ona u vezi toga ostati dosta zakopčana, ne želi prerano otkrivati sve svoje adute", napomenuo je Vrbota. 

"Naime, do izbora je još devet mjeseci, problem je što će ponovno postojati sustav spitzenkandidata, a svi znamo da je to završilo fijaskom na prošlim izborima prije nešto više od četiri godine. Tako da Ursula von der Leyen sigurno neće otvoriti sve svoje karte ne bi li udaljila od sebe svoje saveznike. Ona je trenutačno na čelu Komisije koja je zapravo koalicijska Komisija i blisko surađuje s povjerenicima koji su iz drugih europskih političkih grupacija. Tako da ćemo vidjeti što će ona reći u svojem obraćanju o stanju Unije", zaključio je reporter. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene