Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrinjavajući trend

Hrvati su prvaci Europe, ali na ovoj ljestvici ne želimo biti: Zašto najduže od svih u EU živimo s roditeljima?

Aktualno Galerija Našuštanje roditeljskog doma - 1 Našuštanje roditeljskog doma - 1 Foto: DNEVNIK.hr Grad Zagreb Grad Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Našuštanje roditeljskog doma - 2 Našuštanje roditeljskog doma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nikola Baketa Nikola Baketa Foto: DNEVNIK.hr +1 Sugovornica Anđela Galerija 1/6 >>
Mladi u Hrvatskoj najkasnije od svih ostalih u Europi napuštaju roditeljski dom. Pokazuje to statistika Eurostata. Dnevnik Nove TV provjerio je koji su razlozi tomu.

Anđela i Iva su prijateljice i imaju 27 godina. Obje još uvijek žive s roditeljima."Cijene nekretnina su preskupe. Jednostavno s nekom prosječnom i početnom plaćom nije moguće odvojiti se. Jer što bi nam ostalo? Bili bi gladni da odemo od roditelja", rekla je Anđela.

"Većina iz moje okoline još uvijek živi s roditeljima. Meni je dobro, naravno da stremim tome da odselim od njih, to bi bilo normalno i prirodno, ali evo za sada nemam još stalni posao, nisam još završila faks", dodala je Iva.

Pročitajte i ovo Spašen američki speleolog - 5 Devet dana u spilji Pogledajte kako je izvedena zahtjevna akcija spašavanja speleologa: "Bili smo vrlo emotivni i danima se silno trudili ne zaplakati"

I većina mladih koje je pitala ekipa Dnevnika Nove TV reći će slične razloge zašto su još uvijek s roditeljima. Visoke cijene i nekretnina i najma, nepovoljni uvjeti za kredit, ali i komfor - nije loše kad je sve uvijek skuhano i opeglano.

"Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Valentine Baus do kad će ostati s roditeljima, Adam je odgovorio: "Nemam pojma, moglo bi biti dosta dugo, čak više od 30 ili tako nešto."

Najnovije Eurostatovo istraživanje kaže kako su prošle godine mladi u Europi napuštali roditeljski dom s prosječno 26,4 godine. Hrvati su prvaci Europe - nalaze se na vrhu ljestvice - odnosno najkasnije odlaze od roditelja - s 33,4 godine. Slijedi Slovačka s 30,8, Grčka 30,7, Bugarska i Španjolska s 30,3 godine. Najranije od kuće odlaze u Finskoj s 21,3, Švedskoj 21,4, Danskoj 21,7 godina.

Evo gdje doktor Baketa s Instituta za društvena istraživanja vidi mogućnost za pomak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Biznis SD karticama Hrvatska se zbog milijunske utaje poreza našla na karti financijskog kriminala u Europskoj Uniji

"Poraditi možda na tome da bude priuštivo stanovanje bez kupnje nekretnine, da bude možda neki dugoročniji najmovi u gradskim, državnim stanovima za mlade obitelji i mlade. I pitanje zapošljavanja gdje bi trebalo držati do toga da ono bude i normalno plaćeno i sigurno", poručio je Nikola Beketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Roditelji su upitani smeta li im što djeca tako dugo žive s njima."Ima sve gotovo, na gotovo dođe, ode kad hoće, dođe kad hoće i tako, to ti je to", izjavio je Ivan i rekao da mu to ne smeta. Muškarci u prosjeku ostaju dulje živjeti s roditeljima nego žene.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene