Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon francuske odluke da iz prodaje povuče lijek protiv akni Diane 35, Europska agencija za lijekove je najavila njegovo preispitivanje.


Europska agencija za lijekove (EMA) sa sjedištem u Londonu preispitat će Bayerov lijek protiv akni Diane 35 i njegove generičke varijante, nakon francuske odluke da se taj lijek povuče iz prodaje, a do ishoda procjene savjetuje pacijenticama da lijek nastave uzimati, stoji na internetskoj stranici agencije.

"Iako zemlje članice mogu jednostrano poduzeti mjeru suspendiranja odobrenja za stavljanje određenog lijeka u promet, europsko zakonodavstvo zahtijeva postojanje koordiniranog europskog pristupa u ovakvim situacijama", kaže agencija.

>> Francuska zbog smrti 4 žene u 25 godina povlači pilule Diane

Vezani članci Koronavirus u Francuskoj, ilustracija Bukti zaraza, a unatoč brojnim prosvjedima predsjednik je odlučan: "I dalje ćemo na necijepljene vršiti pritisak'' Prosvjed protiv COVID potvrda u Francuskoj - 4 Više od 100.000 ljudi prosvjedovalo protiv ograničavanja prava necijepljenih: ''Ne COVID potvrdama''

Francuska je već naznačila da će od EMA-e zatražiti provođenje procjene Diane 35 i njegovih generika na razini Europe. Nakon što tu obavijest primi, EMA-ino povjerenstvo za ocjenu rizika PRAC će ocijeniti sve dokaze o koristima i rizicima tih lijekova i dati preporuku treba li odobrenja za stavljanje ovih lijekova u promet izmijeniti, suspendirati ili oduzeti", kaže EMA.

"Do ishoda PRAC-ove procjene, ženama koje trenutno uzimaju Diane 35 ili neki od njegovih generika savjetuje se da ne prestanu uzimati lijek. U slučaju zabrinutosti, potrebno je obratiti se svojem liječniku", dodaje se.

To je priopćenje na svojoj internetskoj stranici objavila i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, budući da se Diane 35 prodaje u 116 zemalja svijeta uključivo i RH.

Lijek protiv akni koji se često koristi i kao kontracepcijska pilula u roku od tri mjeseca povući će se iz prodaje u Francuskoj nakon što je smrt četiriju žena povezana s korištenjem tog lijeka, priopćila je u srijedu francuska Nacionalna agencija za sigurnost lijekova (ANSM).

"S tržišta se povlače sva pakiranja Diane 35", priopćila je agencija, navodeći da tu pilulu u Francuskoj koristi 315.000 žena. ANSM također navodi da rok od tri mjeseca omogućuje ženama da u dogovoru s liječnicima u međuvremenu prijeđu na drugu vrst kontracepcije.

Pilule nisu licencirane za upotrebu kao kontracepcijske pilule već kao hormonski nadomjestak za one koji imaju probleme s aknama, ali ih liječnici često prepisuju za kontracepciju. S francuskog tržišta povlače se i sve generičke varijante "Diane 35".

Otkriveno je da pilula, između ostaloga, može prouzročiti trombozu, plućnu emboliju i moždani udar te ANSM procjenjuje da su štete od spomenute pilule puno veće od koristi u liječenju akni.

Bayer je u srijedu priopćio da je "iznenađen" odlukom francuskih zdravstvenih vlasti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju