Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj se neće povući

Francuska zbog smrti 4 žene u 25 godina povlači pilule Diane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove se pilule prodaju i u Hrvatskoj, no on kod nas neće biti povučen s polica. Iz Agencije za lijekove kažu da u Hrvatskoj nije bilo indikacija o sličnim slučajevima.

Francuska je danas obustavila prodaju lijeka protiv akni Diane 35 tvrtke Bayer nakon što je potvrđeno je da je ovaj lijek imao veze sa smrću četiri žene u posljednjih 25 godina, a čiju su smrt uzrokovali krvni ugrušci.

Pročitajte i ovo Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad" Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode

Francuska će stoga zaustaviti prodaju ovog lijeka koji je licenciran kao lijek protiv akni, no liječnici ga često propisuju kao kontracepciju zbog toga što kod žena zaustavlja ovulaciju. 'Ovaj lijek nije licenciran da se može koristi kao kontraceptiv i zato zaustavljamo njegovu prodaju', rekao je šef francuske agencije za lijekove. Inače, samo u Francuskoj ovaj lijek koristi oko 300.000 žena.

>> Francuska ograničava korištenje nekih kontracepcijskih tableta

A ima li mjesta panici u Hrvatskoj raspitali smo se u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. 'U Hrvatskoj se prodaje isti lijek koji danas u Francuskoj povučen iz prodaje, no on kod nas neće biti povučen jer nema nikakve potreba za time', objasnila nam je glasnogovornica Agencije Jasminka Tadin rekavši kako u Hrvatskoj nije bilo indikacija o sličnim slučajevima.

Unatoč tome sljedeći će se tjedan u Londonu održati sastanak na nivou Europe na kojem će se raspravljati upravo o kontracepcijskim tabletama, a na kojem će biti i naši predstavnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene