Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija ne određuje ciljne datume kada će zemlje u procesu pridruživanju postati njezinim članicama, izjavio je u Bruxellesu izvor iz slovenskog predsjedništva, komentirajući izjavu švedskog veleposlanika u Beogradu kako će Hrvatska ući u EU zajedno sa Srbijom između 2012. i 2015. godine.


'EU ne određuje ciljne datume za ulazak neke zemlje', rekao je izvor upitan je li ta izjava švedskog veleposlanika bila stajalište EU ili njegovo izdvojeno mišljenje.

Pitanje Hrvatske i njezina Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa neće biti na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije, koji se održava u ponedjeljak, doznaje se također iz slovenskog predsjedništva koje je pred taj ministarski sastanak održalo brifing za novinare.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus Zaraznija mutacija stigla nam vrlo blizu: Susjedi otkrili prvi slučaj indijskog soja koronavirusa Granični prijelaz, ilustracija Susjedi pojačavaju patrole na granici s Hrvatskom, u pomoć im stižu i policajci iz europskih zemalja

Glavna tema ministarskog sastanka bit će priprema za sastanak na vrhu čelnika Europske unije 13. i 14. ožujka u Bruxellesu. Ministri će pripremiti raspravu za summit na kojem će se razgovarati o utjecaju klimatskih promjena na međunarodnu sigurnost i stabilnost. Na summitu će se također razgovarati o provedbi Lisabonske strategije za gospodarski rast i zapošljavanje, o klimatsko-energetskom paketu koji EU namjerava usvojiti do kraja ove godine te o stabilnosti na financijskim tržištima.

Tijekom radnog ručka ministri će razmotriti razvoj stanja na zapadnom Balkanu u razdoblju od proglašenja neovisnosti Kosova 17. velječe do danas. Očekuje se da će ministri usvojiti zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima će pozvati čelnike te zemlje da učine dodatne napore na ispunjavanju potrebnih kriterija, u prvom redu glede reforme policije, kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti potpisan sljedeći mjesec.