Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otrov u konjaku

'ETA planirala otrovati suca Garzona'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jurdan Martitetgi Lisaso, uhićeni šef baskijske separatističke organizacije ETA, planirao je španjolskoga suca Baltasara Garzona otrovati bocom konjaka, piše dnevnik El Pais.

Pozivajući se na izvore iz odjela za borbu protiv terorizma, list prenosi da su pojedinosti zločinačkog plana pronađene u dokumentima koje je policija zaplijenila kada je u travnju uhitila Lisasa u Francuskoj. Po dokumentima, ETA je planirala atentate i na druge suce, a ne samo na istražnoga suca Garzona, koji je vjerojatno najpoznatiji u domovini, a zacijelo i izvan nje jer je vodio istrage protiv islamskih terorista i bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Zanzibaru Osmero djece otrovalo se mesom, pa umrlo: Više od 75 ljudi u bolnici Pomor ptica kod Kikinde - 4 Čekaju se rezultati analize Polja puna mrtvih ptica: Pčelar ih našao uz put, u kanalima, kako ugibaju na granama i u žbunju

ETA je planirala Garzonu poslati bocu izvrsna konjaka u koji bi ulila otrov, a dar bi upotpunila prekrasnom kristalnom čašom u stilu trovača Borgie, piše El Pais. 29-godišnji Martitegi dar je kanio poslati izravno na sud, a osiguranje bi prevario strateškim trikovima poput oznake ‘lomljivo’, porukom da je paket od studenta prava koji se divi sucu Garzonu i slično. Ako bi atentat uspio, ETA bi njime odaslala poruku da je unatoč maksimalnim mjerama osiguranja, kadra udariti kamo god želi, pa i u samo srce pravosuđa.

Garzon je od 90-ih godina na meti ETA-e koja je ubila nekoliko sudaca te više od 800 osoba u više od četiri desetljeća oružane borbe za neovisnu baskijsku državu na sjeveru Španjolske i dijelu Francuske. Godine 2006. počela je mirovne pregovore s premijerom, socijalistom Joseom Rodrigezom Zapaterom koji ih je prekinuo kada je ETA prekršila primirje. Otada su španjolska i francuska policija izvele niz uspješnih operacija protiv ETA-e.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene