Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici upozoravaju

Epidemija raka prijeti cijelom kontinentu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Latinska Amerika suočit će se s epidemijom raka ako vlada ne reagira brzo kako bi poboljšala sustav zdravstva i liječila siromašne, upozorili su znanstvenici u izvješću objavljenom u petak u časopisu The Lancet Oncology.

Objavljeno u okviru konferencije Skupine za suradnju u latinoameričkoj onkologiji 2013. u Sao Paulu, izvješće govori da je 13 smrtnih slučajeva zabilježeno na 22 slučaja raka u tom području nasuprot 13 na 37 slučajeva u SAD-u i 13 na 30 slučajeva u Europi.

Glavni razlog je prekasna dijagnoza, kažu autori studije.

>> Zbog sve više roditelja koji odbijaju cijepiti djecu prijete epidemije!

'Istraživači ocjenjuju da će do 2030. godine 1,7 milijuna slučajeva raka biti dijagnosticirano u Latinskoj Americi i na Karibima i bit će više od milijun smrtnih slučajeva zbog raka godišnje', ističe se u izvješću.

Bolest trenutačno predstavlja gubitak od četiri milijarde dolara godišnje u regiji, ne samo zbog skupih troškova liječenja nego i zbog utjecaja na gospodarstvo i prijevremenog gubitka života.

'Ti će troškovi još puno porasti ako vlade ne usvoje usklađene akcije radi zaustavljanja rastućeg utjecaja raka u toj regiji', ističe se u studiji.

'Puno stanovnika regije, posebno u siromašnim zajednicama, urođeničkim ili ruralnim, imaju slab ili nikakav pristup službama za borbu protiv raka, problem pojačan slabim investiranjem u zdravstvo i vrlo neujednačen u većini latinoameričkih zemalja', dodaje se u izvješću.

Drugi je čimbenik što više od polovice Latinoamerikanaca nema pristup kvalitetnom zdravstvenom sustavu.(Hina)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Unosan biznis Europol izdao zabrinjavajuće upozorenje: Trgovina drogom u EU vrijedi više od 31 milijardu eura godišnje Nikolaj Patrušev Povezivanje Putinov čovjek obećao rusku pomoć Latinskoj Americi da se suprotstavi SAD-u

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene