Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ospice, rubeola, difterija...

Zbog sve više roditelja koji odbijaju cijepiti djecu prijete epidemije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici u Hrvatskoj sve češće se susreću s roditeljima koji odbijaju obavezno, zakonom propisano cijepljenje djece. Pravdaju se strahom od teških i trajnih posljedica i nuspojava i tako krše zakon. Liječnici apeliraju - manji je rizik od nuspojava, a puno veći od širenja već zaboravljenih zaraznih bolesti poput ospica i rubeole.

Sve češće se pedijatri u svakodnevnoj praksi susreću s roditeljima koji odbijaju obavezno cijepljenje djeteta protiv zaraznih bolesti. 'Ja sam osamnaest godina pedijatar, a to je počelo prošle godine - nekoliko roditelja odbija cijepljenje. Neke smo uspjeli nagovoriti da cijepe djecu, a neke ne', kaže pedijatar dr. Šime Paparić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

Roditelje koji odbiju cijepljenje moraju prijaviti sanitarnoj inspekciji, centru za socijalni rad, a prijeti im i novčana kazna. Za sada tek manji broj roditelja odbija cijepljenje, no taj trend je u porastu. 'Ako se to dogodi, onda ćemo imati epidemiju ospica, rubeole i možda i difterije', upozorava voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ dr.sc. Bernard Kaić.

>> Sezona gripe razmahat će se ulaskom djece u školske klupe

Protivnici kao argument ističu opasnost od teških i trajnih posljedica nakon cijepljenja. 'To su brojke jedan na sto tisuća, čak i veći postotak, a druga stvar koja recimo u zadnje vrijeme se u mom rodilištu javlja je argumentacija autizma - znači da prije cijepljenja nije bilo autizma, što definitivno nije istina jer autizam se opisuje još u Egiptu', kaže pročelnik neonatologija KBC Rijeka mr.sc. Branimir Peter.

Većina roditelja svjesna je da mnoge zarazne bolesti, poput ospica, mogu biti kobne za dijete. 'Meni je inače suprug liječnik tako da više manje je on za taj liječnički dio zadužen i poslušam njegov savjet i savjet pedijatrice', kaže majka Anamarija Ivanac.

Nije samo u Hrvatskoj cijepljenje djece obvezno, kaže Dean Turina, otac dvoje djece koji živi u Švedskoj. 'U principu morate ono što su oni rekli, ima obavezan kalendar cijepljenja tako da koliko ja znam mora se cijepiti, da', kaže Turina.

Rubeola, ospice, dječja paraliza i hripavac samo su neke od dječjih bolesti koje su, zahvaljujući preventivnom cijepljenju, iskorijenjene u Hrvatskoj. Odbijanje cijepljenja protiv tih bolesti, osim što je kažnjivo, neodgovorno je ponašanje prema vlastitom djetetu kao i prema drugima, kažu liječnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene