Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarske snage sigurnosti vjeruju da ekstremističke skupine kane napasti zgradu parlamenta u glavnome gradu, priopćio je ured vladina glasnogovornika.


"Prema vjerodostojnim informacijama, ekstremisti će provaliti u zgradu parlamenta", kaže se u priopćenju. "Skupine koje su prije djelovale odvojeno, sada djeluju zajedno".

Vezani članci Policijske lisice, ilustracija Mladić u Splitu čašom gađao policajca koji je s inspektorima obilazio ugostiteljski objekt Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat"

Taj ured tvrdi da su skinheadsi i nogometni huligani koji su lani sudjelovali u protuvladinim neredima sada nagomilali oružje poput spreja nadražljivca i palica i žele pokrenuti jače i teže nasilje.

Nasilni prosvjedi počeli su u rujnu prošle godine nakon što su se mediji domogli snimke na kojoj socijalistički premijer Ferenc Gyurcsyani priznaje da je lagao stanovništvu.

Policija je suzavcem i gumenim mecima rastjerivala gomilu, a nasilje je trajalo gotovo pet tjedana.

Ta je napetost popustila u zimskim mjesecima, ali vlada je zadnjih dana priopćila da prima velik broj prijetećih e-mailova i telefonskih poziva, u kojima su i prijetnje smrću.

Neredi su ponovo izbili prošli tjedan nakon što je stotinu zastupnika iz desničarske oporbene stranke Fidesza uklonilo policijsku ogradu oko parlamenta.