Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hidroelektrana Kahovka

Objavljen dokaz: Službe presrele minutu i pol telefonskog razgovora koji otkriva tko je srušio branu u Ukrajini

Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane - 4
Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane - 4 Afp
Aktualno Galerija Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 3 Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 3 Foto: Associated Press / Screenshot Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane - 4 Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane - 4 Foto: Afp Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane Foto: Afp +0 Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane - 2 Galerija 1/4 >>
Ukrajina tvrdi da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je Rusija odgovorna za uništavanje brane Kahovka u Hersonu.

Ukrajinska sigurnosna služba u petak je priopćila da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska diverzantska skupina digla u zrak hidroelektranu Kahovka i branu u južnoj Ukrajini.

Uništavanje objekta u utorak izazvalo je masovne poplave i ekološku katastrofu te prisililo tisuće stanovnika na bijeg. Rusija je pak okrivila Kijev za uništavanje brane, ali ponuđena su različita objašnjenja.

Pročitajte i ovo Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 2 Katastrofa u Ukrajini VIDEO/FOTO Pogledajte najnovije snimke dronom područja oko uništene brane: Rusi su pobjegli i ostavili lokalno stanovništvo na cjedilu

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je jednoipolminutni audiozapis navodnog razgovora na svom kanalu na Telegramu, prenosi Reuters. Prema onome što se može čuti na snimci, doima se kao da razgovor vode dva muškarca. Razgovaraju na ruskom i komentiraju posljedice katastrofe.

"Oni (Ukrajinci) nisu je napali. To je bila naša diverzantska skupina", rekao je jedan od muškaraca, kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. "Htjeli su preplašiti ljude tom branom. Nije išlo po planu. Napravili su više od onoga što su planirali."

Pročitajte i ovo Ilustracija Problem opskrbe vodom Ukrajini nakon uništenja brane prijeti nova opasnost: "Zemlja bi se mogla pretvoriti u pustinju"

SBU nije ponudio više detalja o razgovoru ili njegovim sudionicima. Ukrajina je u međuvremenu otvorila kaznenu istragu za ratne zločine i ekocid.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene