Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa u Ukrajini

VIDEO/FOTO Pogledajte najnovije snimke dronom područja oko uništene brane: Rusi su pobjegli i ostavili lokalno stanovništvo na cjedilu

Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 2
Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 2 Associated Press / Screenshot
Aktualno Galerija Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 1 Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 1 Foto: Associated Press / Screenshot Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 2 Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 2 Foto: Associated Press / Screenshot Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 3 Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 3 Foto: Associated Press / Screenshot Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 4 Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 4 Foto: Associated Press / Screenshot +1 Snimke područja oko uništene brane Nova Kahovka - 5 Galerija 1/6 >>
Najnovije snimke snimljene dronom u okolici uništene ukrajinske brane Nova Kahovka prikazuju potopljena sela, uništenu infrastrukturu, ali na njima nema nikakvog znaka ljudskog života.

Tim Associated Pressa (AP) dronom je u srijedu snimio okolicu Nove Kahovke, uništene brane koja se nalazi na okupiranom području. Vrh brane na rijeci Dnjepar još se nalazi iznad vode i njemu se ne mogu vidjeti posljedice bombardiranja. Naime, Rusija tvrdi da su Ukrajinci branu uništili bombama, a Ukrajina ruske snage optužuje da su je raznijele iznutra.

Na snimkama AP-a vidi se da je većinu brane progutala voda. Pod vodom su i dva obližnja okupirana sela, Dniprani i Korsunka, gdje se sada vide samo krovovi kuća, toranj crkve te deseci staklenika. Na snimkama nema ljudi, ali novinari AP-a mogli su čuti cviljenje i zavijanje pasa koji su ostali zarobljeni nakon poplave. Obližnji okupirani grad Nova Kahovka nije toliko pogođen poplavom, ali ni u njemu nema ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problem opskrbe vodom Ukrajini nakon uništenja brane prijeti nova opasnost: "Zemlja bi se mogla pretvoriti u pustinju"

Rijeka Dnjepar dio je prve linije rata u Ukrajini i mnogi su stanovnici i prije uništenja brane pobjegli iz okolnog područja. Ukrajina kontrolira zapadnu obalu, a Rusija je okupirala istočnu stranu koja je na nižoj nadmorskoj visini i zbog toga je ranjivija na poplavu.

Ana Lodigina, stanovnica Nove Kahovke koje je pobjegla prošle jeseni, rekla je da je poplava paralizirala okupirani grad i da nema ni struje ni signala. Ruski vojnici koji su okupirali njezin dom 500 metara od rijeke pobjegli su nakon uništenja brane. Susjedi su joj rekli da je voda dosegla drugi kat stambene zgrade, ispričala je za Associated Press.

Prijatelji i susjedi su joj također rekli da su se Rusi povukli bez da su pružili pomoć lokalnom stanovništvu, zbog čega su se oni morali pobrinuti za sebe i pronaći sklonište. Lodigina je istaknula da je povijesni dio grada pod vodom.

Pročitajte i ovo Uništena brana Nova Kahovka - 4 posljedice teške katastrofe VIDEO Stanovnicima prijeti nova opasnost nakon razaranja brane: "Znali smo gdje su opasnosti. Sada ne znamo"

S druge strane obale, na području pod kontrolom Ukrajine stanovnicima pomažu pripadnici Crvenog križa, kojima s okupiranog teritorija neprestano stižu očajnički pozive upomoć.

"Naš telefon gori zbog poziva iako naš broj nije poznat mnogima. Samo jučer dobili smo najmanje 30 poziva s okupiranih područja" rekao je Mikola Tarenenko, šef hersonskog tima Crvenog križa za hitne intervencije te dodao: "Ljudi nas traže da ih evakuiramo jer nikakva evakuacija nije organizirana."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene