Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem opskrbe vodom

Ukrajini nakon uništenja brane prijeti nova opasnost: "Zemlja bi se mogla pretvoriti u pustinju"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ukrajina bi zbog uništenja brane Kahovke na jugu zemlje mogla izgubiti nekoliko milijuna tona usjeva, upozorilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

"Bez opskrbe vodom nemoguće je izgajati povrće. Žito i uljarice će se uzgajati korištenjem ekstenzivnog modela s malim prinosima", navodi ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede u priopćenju u kojem je upozorilo na posljedice uništenja brane Nova Kahovka.

Ministarstvo je ovaj tjedan upozorilo da će zbog uništenja brane biti poplavljeno tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u južnoj Ukrajini te da bi se najmanje 500.000 hektara zemlje, u izostanku navodnjavanja, moglo pretvoriti u "pustinju".

Pročitajte i ovo Herson poplavaljen nakon uništenja brane brana Nova Kahovka Guverner Hersonske oblasti: "600 četvornih kilometara je pod vodom". Zelenski posjetio područje te otkrio sljedeće korake

Morat će se, ističe ministarstvo, izvršiti procjena poljoprivredno-ekološkog stanja tla na poplavljenom zemljištu te će u većini slučajeva trebati primijeniti metode obnove tla.

Na pogođenom području najviše se uzgajalo povrće te dinje, žito i uljarice. Ukrajina je jedan od vodećih proizvođača i izvoznika žita i uljarica.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene