Janez Janša
Janez Janša Foto: Afp

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je u četvrtak, u susretu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, svoje stajalište o "mirnom razlazu" u BiH, a Vučić je pak istaknuo kako ne zna za navodni "non paper" slovenskog premijera Janeza Janše o rješenju za BiH.


Milorad Dodik je, prigodom primopredaje cjepiva koje Srbija donira Republici Srpskoj, istaknuo da ideja o mirnom razlazu Bosne i Hercegovine "nije nova".

"I oni kojima se sviđa i kojima se ne sviđa, uglavnom svi su jedinstveni u činjenici da BiH kakva je sada ne može i ako ne može, onda bi bilo dobro da se razgovara o mirnom razlazu", rekao je Dodik, navodeći kako od Vučića očekuje da "prihvati jedan takav koncept", premda razumije Vučićeva stajališta o odnosima u regiji.

Dodik je, navodeći kako "nije vidio nikakav dokument" koji je, navodno, Janez Janša uputio Bruxellesu, niti zna "je li on uopće postoji", ocijenio kako je "impresivno" koliku je "političku galamu" podiglo to je što je "netko spomenuo opciju o mirnom razlazu".

On je ponovio kako je njegova koncepcija "miran, a ne ratni razlaz", optuživši "one koji žele unitarnu državu" kako hoće da njome "upravljaju Bošnjaci i da majoriziraju Srbe i Hrvate". Dodik je ukazao kako "onima kojima smeta razlaz u BiH ne smeta otcjepljenje Kosova od Srbije".

Vučić je danas izbjegao izravno govoriti o navodnom prijedlogu slovenskog premijera Janeza Janše, ustvrdivši kako taj papir niti je vidio, niti zna za bilo kakvu inicijativu o mirnom razlazu BiH. "Naš odnos prema BiH je poznat - mi poštujemo integritet BiH i poštujemo njezin suverinitet tamo gdje on postoji institucionalno", poručio je Vučić.

Slika nije dostupna Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH

Prosvjed u Sarajevu - 5 Crni rekord u BiH, nikad više umrlih. Prosvjedi u Sarajevu: ''Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku''

Beogradski mediji objavili su danas, pozivajući se na slovenski portal ''Necenzurirano'', da je poznat sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta koji je premijer Janez Janša uputio u Bruxelles i koji, navodno, sadrži ideje o podjeli Bosne i Hercegovine pripajanjem Republike Srpske Srbiji, o pridruživanju Hrvatskoj većinski hrvatskih kantona u BiH, te o ujedinjenju Kosova s Albanijom.


 

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju