Željko Komšić
Željko Komšić Foto: Armin Durgut/Pixsell

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je šefovima diplomacija EU-a 'non-paper' o stanju u zemlji u kojem optužuje Hrvatsku i Srbiju za miješanje u unutarnja pitanja BiH preko stranaka koje vode Dragan Čović (HDZ BiH) i Milorad Dodik (SNSD), nakon što je prošli tjedan dokument o BiH u istoj formi EU-u predstavila Hrvatska.


O pismu koje sadrži pet stranica i nosi datum 25. ožujka mediji u BiH izvijestili su u petak.

Dokument nije razmatran niti je usuglašen na razini Predsjedništva BiH što je već uobičajena praksa komuniciranja trojice posvađanih članova državnog vrha s vanjskim svijetom.

Komšić je u njemu iznio osobna stajališta o tome što su problemi njegove zemlje i kako bi ih trebalo rješavati.

Policija, ilustracija Iz policije se oglasili o slučaju koji je zgrozio Hrvatsku: "Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su roditelji zlostavljali dijete i tjelesno ga kažnjavali"

Smrtno stradali policajac i napadač u današnjem incidentu na Kapitolu 01 Policija blokirala Kapitol nakon naleta vozila na policajce, smrtno stradali jedan policajac i napadač

Hrvatsku i Srbiju optužio je da se preko stranaka koje vode Čović i Dodik izravno miješaju u unutarnja pitanja BiH, a HDZ BiH i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za "sustavno blokiranje rada i urušavanje državnih institucija".

"Uloga EU (u BiH) pod značajnim je utjecajem Hrvatske, a Hrvatska pokušava zaštiti svoje interese preko EU-a kako bi zadržala utjecaj u BiH, posebice kroz aktivnosti HDZ BiH, sestrinske stranke HDZ-a u Hrvatskoj", stoji uz ostalo u Komšićevu 'non-paperu'.

HDZ BiH i SNSD on dodatno optužuje da kroz reformu izbornog zakona nastoje zacementirati politike temeljene na etničkim načelima čiji je krajnji cilj uspostava "etnički čistih izbornih jedinica" što on vidi kao ekvivalent ideji o tri entiteta u BiH.

Izrazito važnim problemom ocijenio je i sve veće pritiske Rusije na BiH s ciljem zaustavljanja njezina puta ka članstvu u NATO-u.

Komšiću se ne sviđa ni uloga koju u BiH ima sadašnji sastav delegacije EU-a u Sarajevu.

Cjepivo AstraZenece Nizozemska nakon smrti cijepljene žene obustavila korištenje AstraZenece za mlađe od 60 godina, oglasio se i proizvođač cjepiva

Fra Stjepan Brčina O snazi najvećeg kršćanskog blagdana govori fra Stjepan Brčina: Kako bi trebao izgledati post i nemrs na Veliki petak?

Ta institucija, po Komšićevu sudu, stalno nešto "pokušava dati Čoviću" i zbog toga radi pritisak na druge političke stranke uključene u pregovore o promjenama izbornog sustava a neke od njih građanske orijentacije pri tom potpuno zaobilazi.

Ministrima vanjskih poslova država EU-a Komšić je sugerirao kako je najvažniji reformski cilj provesti pet presuda Europskog suda za ljudska prava.

Za presudu Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" na čijoj provedbi posebice inzistira HDZ BiH tvrdi kako je zapravo već provedena jer su istom presudom ionako stavljene izvan snage sporne odredbe izbornog zakona o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH a Središnje izborno povjerenstvo (SIP) je izradilo svoje upute kojima je ta praznina popunjena.

Komšić je otvoreno podržao zahtjev Stranke demokratske akcije (SDA) da se entitetski Dom naroda pretvori u tijelo reduciranih ovlasti koje bi odlučivalo samo o pitanjima zaštite vitalnih nacionalnih interesa i ne bi više potvrđivalo sve zakone kako je to sada slučaj.

Toni Kljaković Gašpić Pogoršava se stanje s koronom u Splitu: "Nikad nije bilo gore. Sve je više mladih, situacija nije dobra"

Dragan Čović Čović zadovoljan podrškom SAD-a u promjenama ustava i izbornog zakona: "Započinjemo novu eru europske BiH"

Ministre vanjskih poslova EU-a zaključno je pozvao da poboljšaju koordinaciju sa SAD-om i poduzmu odlučnije korake kako bi suzbili ruski utjecaj na BiH ali i potaknuli provedbu reformi u toj zemlji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prošli tjedan predstavio je 'non-paper' o Bosni i Hercegovini na Vijeću za vanjske poslove EU-a.

Neslužbenom diplomatskom dokumentu o Bosni i Hercegovini, čiji je pokretač Hrvatska, pridružilo se još pet zemalja.

U njemu se među ostalim kaže da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija.

U dokumentu se kaže i da je Bosna i Hercegovina utemeljena na načelu jednakosti triju konstitutivnih naroda i svih njezinih građana bez obzira u kojem dijelu države žive.

Policijsko vozilo - 1 Stanje teško ozlijeđene djevojčice i dalje je teško, ni liječnici s dugogodišnjim iskustvom ne pamte ovakve ozljede kod djece

Vlak naletio na vozilo u blizini Vodnjana 01 Tragedija u Istri: Vlak naletio na automobil, poginula jedna osoba

Kako bi ispunila političke kriterije, Bosna i Hercegovina mora provesti presude Europskog suda za ljudska prava, kaže se također u dokumentu.