Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška epidemiološka situacija

Crni rekord u BiH, nikad više umrlih. Prosvjedi u Sarajevu: ''Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku''

Najmanje tisuću građana Sarajeva okupile su se u utorak na prosvjednom skupu tražeći ostavke Vijeća ministara i vlade Federacije BiH, koje krive zbog teške epidemiološke situacije u zemlji, dok se nastavlja istraga o stanju u sarajevskom Kliničkom centru vezano uz tretman najtežih bolesnika s COVID-om.

Poziv na prosvjedno okupljanje uputili su građanski aktivisti posredstvom društvenih mreža. Podsjetivši na činjenicu da je BiH najgora u regiji u nabavci cjepiva te da loše organizirani zdravstveni sustav jedva podnosi teret pandemijske krize, organizatori okupljanja poručili su kako je za to najodgovornija izvršna vlast na državnoj i razini Federacije BiH. Stoga traže njihovu trenutačnu ostavku, kao i poduzimanje hitnih koraka kako bi se nabavilo cjepivo.

Takve su zahtjeve isticali prosvjednici prolazeći središtem grada u pratnji velikog broja automobila koji su ih pratili uz istaknute državne zastave. "Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku", jedna je od poruka s transparenata koje su nosili prosvjednici.

Istodobno s prosvjedima tužiteljstvo Sarajevske županije potvrdilo je kako se nastavlja istraga čiji je cilj utvrditi umire li veliki broj zaraženih koronavirusom i zbog toga što se najteže bolenike tretira respiratorima sumnjive kvalitete.

Istraga je otvorena u ponedjeljak, a županijsko tužiteljstvo navelo je kako su njihovi tužitelji zajedno s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provodili provjere na Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) sve do kasnih večernjih sati.

"U tijeku su provjere o tome radi li se o nekom od kaznenih djela protiv zdravlja ljudi", stoji u priopćenju tužiteljstva. Istraga je otvorena u koordinaciji s Tužiteljstvom BiH nakon što su mediji objavili pismo kojega je potpisalo 17 anasteziologa s KCUS-a i koji su upozorili kako su respiratori, kupljeni prošle godine u Kini za tretiranje najtežih pacijenata s dijagnozom COVID-19, dvojbene kvalitete zbog varijacija u propisanim parametrima rada te da njihova uporaba ugrožava živote bolesnika.

Zbog nabavke stotinu kineskih respiratora oznake ACM812A trenutačno se pred Sudom BiH sudi predsjedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministrici financija Jelki Miličević, bivšem ravnatelju uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku te Fikretu Hodžiću, vlasniku tvrtke "Srebrena malina" koja je bila posrednikom u kupnji.

Temelj optužnice po kojoj im se sudi je procjena da su kineski respiratori plaćeni znatno skuplje od stvarne tržišne cijene, ali i da su praktično neuporabljivi za tretman na bolničkim odjelima intenzivne skrbi jer su namijenjeni prvenstveno bolesnicima tijekom transporta.

Ravnateljica KCUS-a Sebija Izetbegović potvrdila je autentičnost pisma anesteziologa, ali je tvrdila kako je riječ o internoj prepisci na koju je uprava reagirala te kako su navodno poduzete mjere da bi se riješili problemi na koje su liječnici ukazali. Istodobno je stala u obranu kineskih respiratora konstatirajući kako je njihova uporaba nužna zbog velikog priljeva teško oboljelih od koronavirusa, ali je potvrdila i kako im kvaliteta nije baš vrhunska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VIRUS U REGIJI Migrantski kampovi u BiH postaju nova žarišta, u susjednoj se Srbiji eksplozija zaraze nastavlja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PUNE BOLNICE Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije

"To vam je kao kod automobila. Imate 'Trabant', imate 'Yugu' pa Škodu 'Fabiju', Škodu 'Octaviju' pa Audi 4 i Audi 6", kazala je Izetbegović novinarima pa su mediji odmah konstatirali kako su kineski respiratori u rangu automobila kojega je nekada prozvodila Istočna Njemačka i koji je postao legendaran po svojoj lošoj kvaliteti i siromašnoj opremi.

Naknadno su procurile informacije kako je na KCUS-u 2. travnja donesena odluka da se kineski respiratori namijenjeni oboljelima s dijagnozom COVID-19 zamijene u roku od sedam dana, no do otvaranja istrage to se nije dogodilo. Klinički centar u Mostaru odlučio je kako sporne respiratore iz Kine neće uopće koristiti.

Crni rekord

U Bosni i Hercegovini u utorak je zabilježen rekordni dnevni broj umrlih s dijagnozom COVID-19, jer je u protekla 24 sata potvrđeno čak 99 takvih smrtnih slučajeva.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od ponedjeljka su umrle 63 osobe kod kojih je ranije potvrđena zaraza, a u Republici Srpskoj 33. Još tri smrtna slučaja su s područja disktrikta Brčko. Uz nove slučajeve potvrđene u utorak u BiH je do sada preminulo ukupno 6978 osoba.

Prema podacima koje prikuplja američko medicinsko sveučilište John Hopkins, BiH je sada peta na svijetu sa 203 smrtna slučaja povezana s koronavirusom na 100 tisuća stanovnika.

Iako je broj umrlih najveći od izbijanja epidemije u ožujku 2020., broj novozaraženih smanjuje se u odnosu na prethodni tjedan. Tako je nakon testiranja više od 5500 uzoraka zaraza potvrđena kod 1093 osobe. Prošlog tjedna dnevne brojke zaraženih bile su rekordne pa je u jednom danu zabilježeno više od dvije tisuće takvih slučajeva.

U BiH su i dalje na snazi različite mjere ograničenja pa je tako u većem dijelu Federacije BiH zabranjen rad ugostiteljskih objekata, dok u RS mogu raditi terase kafića i restorana. U Federaciji BiH i daje vrijedi zabrana kretanja u noćnim satima, dok u RS-u nema policijskog sata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene