Deseci tisuća Bjelorusa u nedjelju su izišli na ulice Minska prosvjedujući protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji se sa sličnim masovnim demonstracijama suočava već dva tjedna.

Galerija


Ističući bijele i crvene zastave, prosvjednici su se okupili na Trgu neovisnosti te preplavili okolne ulice uzvikujući "Sloboda! Sloboda!"

Vezani članci Aleksandar Lukašenko Iznenada i bez najave: Aleksandar Lukašenko prisegnuo za novi predsjednički mandat, Bjelorusiji prijete sankcije Bjeloruske snage počele privoditi prosvjednike u Minsku Kaos na ulicama Minska: Muškarci u uniformama i s fantomkama privode prosvjednike

Mediji izvješćuju o više od 100.000 prosvjednika okupljenih u bjeloruskoj prijestolnici drugu nedjelju zaredom. Demonstranti ne priznaju Lukašenkov reizbor 9. kolovoza, smatrajući ga prijevarom te osuđuju brutalnu represiju koja je uslijedila nakon izbora.

Mediji bliski oporbi izvijestili su o skupovima organiziranim u još nekoliko gradova širom zemlje.

Prošli se tjedan na ulicama Minska okupilo više od 100.000 demonstranata koji su tražili Lukašenkov odlazak s vlasti. U 26 godina, koliko je na čelu države bjeloruski se predsjednik nikada dosad nije suočio s ovakvim prosvjedima, ni po masovnom odazivu ni po njihovu trajanju.

Odbio je napustiti predsjedničku funkciju, kako je to od njega zatražila njegova glavna suparnica na predsjedničkim izborima 9. kolovoza, Svetlana Tihanovskaja.

Nedugo nakon izbora političarka je zbog prijetnji napustila zemlju i otišla u egzil u Litvu.