Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte protiv predsjedanja Srbije Vijećem Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte prosvjedovala je protiv predsjedanja Srbije u Vijeću Europe, u pismu koje je uputila glavnom tajništvu te ustanove.

U pismu koje nosi nadnevak od 19. travnja, "glavna tužiteljica smatra da je zapravo neprilično da država koja štiti bjegunce, krši statute suda, rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i Konvenciju o genocidu predsjeda Vijećem Europe", izjavila je za agenciju France-Presse njezina glasnogovornica Olga Kavran.

Pročitajte i ovo Marlene Engelhorn Želi platiti i porez! Naslijedila 25 milijuna eura pa ih odlučila razdijeliti: "Moć i bogatstvo nisam ničime zaradila" Slika nije dostupna Ohrabren retorikom Josipovića Tadić: Odnosi u regiji najbolji su u zadnjih 20 godina

Del Ponte je napisala pismo "misleći na žrtve genocida koji su počinili Ratko Mladić i Radovan Karadžić", vojni i politički vođa bosanskih Srba, glavni krivci za genocid u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. pobijeno gotovo 8.000 muslimana, dodaje Kavran.

Srbija je u petak u Strasbourgu na šest mjeseci preuzela predsjedanje Ministarskim odborom, izvršnim tijelom Vijeća Europe, u prilikama zabrinutosti EU-a i političke krize u Srbiji nakon izbora ultranacionalista i euroskeptika Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanske skupštine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene