Premijer najavio što nas čeka na predsjedanju Vijećem EU-a
Premijer najavio što nas čeka na predsjedanju Vijećem EU-a Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Premijer Plenković otkrio je što nas čeka na predsjedanju Vijećem Europske unije.


Prvog radnog dana u godini premijer Andrej Plenković osvrnuo se na velik posao koji je pred Hrvatskom - predsjedanje Vijećem Europske unije.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković čestitao Dan Europe uz pouku: ''Ovo je vrijeme za odvažne odluke'' Andrej Plenković Plenković uoči virtualnog summita zapadnog Balkana: "Proširenje se vratilo na dnevni red"

Poseban je izazov što predsjedanje preuzimamo s novom komisijom i parlamentom. Već na samom početku dočekat će nas teška tema Brexit. Zahtjevno će biti i pregovaranje o novom proračunu Unije. Dio razvijenijih članica želi smanjiti davanja, što bi značilo manje novca iz fondova za one manje razvijene članice.

"Vodimo računa da smo najmlađa članica. Imali smo najmanje vremena da ulovimo korak s onima koji su najrazvijeniji. Stoga ćemo jasno isticati što je nama u idućih sedam godina bitno. Ja stalno govorim, tek kad se konzumira ovih idućih sedam godina proračuna plus one dvije-tri godine za apsorpciju sredstava iz tada već bivše financijske perspektive, oko 2030. podvući ćemo crtu", rekao je Plenković.