Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ohrabren retorikom Josipovića

Tadić: Odnosi u regiji najbolji su u zadnjih 20 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Tadić rekao je pred zastupnicima parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu da su odnosi u regiji jugoistočne Europe najbolji u posljednjih 20 godina.

Dodao je da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Srbije u usponu unatoč različitim stajalištima glede ratnih sukoba 1991. do 1995. godine. 'Želio bih vam skrenuti pozornost na bilateralne odnose Srbije s Hrvatskom. Oni se popravljaju, unatoč dubokih razlika u gledanju na sukob 1991.-95.', rekao je Tadić u govoru koji je objavljen na internetskim stranicama Vijeća Europe.

Pročitajte i ovo Gezim Čela velika akcija Pao jedan od najvećih narkobosova na Balkanu: Bio je časnik u specijalnoj policiji, drogu mu našli u vili Slika nije dostupna Bolja od Grada Zagreba Varaždinska županija najkonkurentnija županija u Hrvatskoj

'Ohrabreni smo pomirbenom retorikom i potezima hrvatskog predsjednika (Ive) Josipovića i premijerke (Jadranke) Kosor, s kojima održavam bliske odnose suradnje', rekao je Tadić, dodajući da je pomirbi pridonio njegov nedavni susret s hrvatskim predsjednikom u Vukovaru, kao i Josipovićevo izražavanje žaljanja u parlamentu BiH zbog 'hrvatske politike pod Tuđmanom koja je dovela do ljudskih patnji i podjela u toj zemlji'.

>> Tadić i Josipović s djecom jeli kruh i sol

Zastupnici parlamentarne skupštine Vijeća Europe održavaju redovito zimsko zasjedanje, a Tadićev govor koincidirao je sa skupštinskom raspravom o trima izvješćima povezanima s prostorom bivše Jugoslavije - izvješću o zaštiti svjedoka, o pomirbi i političkom dijalogu, te o obvezi članica VE-a u suradnji u progonu ratnih zločinaca.

'Postoje očiti dokazi napretka na Balkanu: regionalni odnosi dosegli su novu razinu povjerenja i razumijevanja. Zapravo, oni nisu nikada bili bolji u posljednjih 20 godina', rekao je Tadić. Popravljanje odnosa između Srbije i Hrvatske je ohrabrujuće i za BiH, rekao je Tadić, dodajući da se Srbija zauzima za suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

'Naš je zajednički zadatak pomoći u uspostavi strukture vlasti u BiH koja će poštovati prava i interese dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda, te povećati efikasnost upravljanja zemljom', rekao je srbijanski predsjednik. On je također naglasio da je strateški cilj Srbije ulazak u EU. 'Osobno sam uvjeren da se moja zemlja nalazi na pravome putu', rekao je.

Srbijanski je predsjednik također rekao da će Srbija nastaviti u potpunosti surađivati s Haaškim sudom (ICTY). 'Nastavit ćemo s naporima na lociranju, uhićenju i izručenju dvojice preostalih optuženih ratnih zločinaca, uključujući Ratka Mladića, kao što smo to napravili s još 44 optuženika u posljednjih nekoliko godina", rekao je Tadić.

Tadić je pozdravio VE-ovo usvajanje rezolucije Dicka Martya o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, pozvavši na pokretanje sveobuhvatne istrage o optužbama iz tog dokumenta. Parlamentarna skupština VE-a prihvatila je u utorak Martyjevo izvješće u kojoj taj švicarski izvjestitelj optužuje skupinu blisku sadašnjem kosovskom premijeru Hashimu Thaciju da je organizirala ilegalnu međunarodnu trgovinu organima tijekom sukoba sa Srbijom (1998.-1999.) i nakon njega. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene