Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvodnevni summit zemalja članica Arapske lige održan u sirijskom glavnom gradu Damasku, završio je uz upozorenje Izraelcima da arapska mirovna ponuda ovisi o izraelskom ponašanju, te bez uspjeha kada je riječ o libanonskoj političkoj krizi.


Vlade arapskih zemalja ponovno će razmotriti strategije postizanja mira s Izraelcima, stoji u priopćenju objavljenom po završetku summita, bez pojedinosti o mogućim opcijama koje bi se trebale razmatrati i podataka o tomu kada će biti razmatrane, prenijela je agencija dpa.

Vezani članci Charles Michel Maratonski summit u Bruxellesu: Zapeli pregovori oko fonda za oporavak, četiri štedljive zemlje traže rezanje budžeta Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

"Nastavak arapskog predstavljanja arapske mirovne inicijative povezan je s izraelskim izvršenjem obveza u sklopu međunarodnih rješenja, s ciljem postizanja mira u regiji", stoji u Deklaraciji iz Damaska.

Analitičari komentiraju kako je konstatacija gotovo identična onoj koja je objavljena nakon donošenja odluke što su je odobrili arapski ministri vanjskih poslova na sastanku prije tri tjedna.

Ministri na summitu nisu postigli nikakav pomak kad je riječ o rješenju libanonske političke krize.

Libanonci su se ranije usprotivili prijedlogu o postizanju što skorijeg dogovora oko vlade nacionalnog jedinstva koja bi omogućila izbor novoga predsjednika, izvijestio je France presse.

Od glavnoga tajnika Arapske lige, Amr Mousse očekuje se da nastavi s naporima koji bi doveli do primjene arapske inicijative i do poboljšanja odnosa između Sirije i Libanona.

Početkom siječnja Arapska liga donijela je plan o načinu na koji bi Libanon mogao izaći iz krize, a to je "hitan" izbor zapovjednika vojske generala Michela Sleimanea na mjesto predsjednika države te zatim i osnivanje vlade nacionalnog jedinstva. Oko toga prijedloga, odnosno pitanja podjele vlasti unutar vlade nacionalnog jedinstva još uvijek se prepiru politički suprotstavljene stranke.

Nakon što je postupak izbora predsjednika države odgođen 17 puta, nova sjednica parlamenta na kojoj bi taj problem trebalo riješiti na rasporedu je 22. travnja.

Nezavisni analitičari zamjećuju kako je arapski summit obilježio izostanak dolaska šefova država iz regije, glavnih saveznica Washingtona, poput Saudijske Arabije, Egipta i Jordana.

Na taj su način prosvjedovali protiv onoga što smatraju sirijskim miješanjem u libanonske unutarnje stvari.

Sirijski predsjednik Bachar Al-Assad na samom je početku summita opovrgnuo da se njegova zemlja miješa u libanonske unutarnje stvari, objasnivši kako poštuje "stabilnost, suverenitet i neovisnost te zemlje".