Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kriza

Čović: "Rezolucija neće dovesti do pomirenja"

Dragan Čović
Dragan Čović Foto: Antonio Balic/Cropix
Predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović ocijenio je u petak kako je usvajanje UN-ove Rezolucije o Srebrenici izazvalo novu krizu i podjele u zemlj.

"Nastavak je to različitih pogleda na posljednji rat, pa i zločina koji su se događali. Rezolucija je otvorila brojne prijepore i pitanja u zemlji", rekao je predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović gostujući u programu Radio televizije HercegBosne.

Pojasnio je kako se usvajanjem dokumenta pred Općom skupštinom UN-a pokazalo da BiH nema vanjsku politiku budući su posve različito o tome pitanju nastupali članovi Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova i članovi Vijeća ministara.

Opća skupština UN-a u četvrtak je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici što su pozdravili bošnjački političari i predstavnici međunarodne zajednice, dok su pak srpski dužnosnici ponovno zanijekali da se dogodio genocid u Srebrenici. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je i razdruživanje toga entiteta od BiH, no redom su mu vodeći diplomati i strani dužnosnici angažirani u BiH poručili kako bi takav potez vodio nestanku njegova entiteta.

Po Čovićevu sudu Rezolucija o Srebrenici neće dovesti po pomirenja u Bosni i Hercegovini.

"Neće se doći do pomirenja, nego će se otvoriti druga pitanja. Pitanja secesije", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz Jasno stajalište Njemački kancelar upozorio von der Leyen: "Sve drugo bila bi pogreška za budućnost Europe"

Za vodećeg hrvatskog političara genocid u Srebrenici u ljeto 1995. godine ne smije se nijekati.

"Što se tiče genocida u Srebrenici, mi smo se jasno očitovali, a ja svojim odlaskom tamo. Taj se dio ne može nikako danas osporavati", rekao je Čović.

On smatra kako neće biti jednostavno izaći iz aktualne krize, no jedinu mogućnost za to vidi u dogovoru domaćih političara oko nastavka europskog puta zemlje.

Aktualno Opasno klizište na Pantovčaku: Iz Grada objavili važnu informaciju Klizište na Pantovčaku - 6 Klizište na Pantovčaku - 6 Foto: Dnevnik Nove TV Klizište na Pantovčaku - 5 Klizište na Pantovčaku - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Klizište na Pantovčaku - 4 Klizište na Pantovčaku - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Klizište na Pantovčaku - 3 Hrvatska Opasno klizište na Pantovčaku: Iz Grada objavili važnu informaciju 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene