Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasno stajalište

Njemački kancelar upozorio von der Leyen: "Sve drugo bila bi pogreška za budućnost Europe"

Olaf Scholz
Olaf Scholz Foto: Afp
Njemački kancelar Olaf Scholz neizravno je upozorio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da ne pokušava uz pomoć desničarskih ekstremista osigurati još jedan mandat nakon europskih izbora.

"Formiranje Europske komisije ne smije se temeljiti na većini u parlamentu kojoj je potrebna potpora desničarskih ekstremista", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s portugalskim premijerom Luísom Montenegrom u Berlinu u četvrtak.

Dodao je da ga "žalosti dvosmislenost nekih nedavnih političkih izjava".

Ursula von der Leyen u travnju nije isključila suradnju s desničarskom skupinom Europskih konzervativaca i reformista (ECR), kojoj pripada i ultradesničarska stranka Braća Italije talijanske premijerke Giorgije Meloni.

Vodeća kandidatkinja konzervativne Europske pučke stranke (EPP) branila je svoj stav u četvrtak u Europskom parlamentu.

"S Giorgiom Meloni sam jako dobro surađivala u Europskom vijeću, kao i sa svim šefovima država i premijerima", rekla je njemačka demokršćanska političarka.

Pročitajte i ovo Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac Problemi u Saboru Pupovac: "Odgodili smo glasanje dok se ne smire strasti"

Scholz, socijaldemokrat lijevog centra, rekao je da je njegovo stajalište jasno.

"Bit će moguće uspostaviti samo predsjedništvo povjerenstva koje se temelji na tradicionalnim strankama. Sve drugo bila bi pogreška za budućnost Europe", zaključio je.

Pročitajte i ovo Kamione zagrebačke Čistoće - 3 Oglasio se Tomašević Zagrebačka Čistoća u akciji: "Zaustavili su promet i prazne septičku, cijela ulica smrdi"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene