Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MONOPOL

Zašto plavog dizela nema u maloprodaji po nižoj cijeni, a u veleprodaji ima? ''Na tržištu vlada nered..."

Ina veleprodajne cijene
Ina veleprodajne cijene Foto: Morski.hr
Vlada je ograničila maloprodajne cijene plavog dizela, pa i oni koji su ranije kupovali na veliko, sad kupuju u maloprodaji, pa Inine postaje često ostaju bez plavog dizela. Prodaja je nastavljena u veleprodaji gdje cijena nije zamrznuta, pa su gubici Ine ipak manji.

Vlada je početkom tjedna donijela Uredbu kojom se ograničava maloprodajna cijena plavog dizela na 8,49 kuna po litri. Mnogi su distributeri nakon Uredbe odustali od njegove prodaje jer ne žele poslovati s gubicima. Stoga je knjiga spala na dva slova, odnosno tri, da budemo posve precizni – Ina, koja i dalje prodaje plavi dizel.

Plavi dizel u veleprodaji prodaju po veleprodajnoj od 9,90 kuna, o čemu je pisao i Morski.hr.

Uredbe, ograničavanje cijena goriva, gubici, dobici, nestašice, odnosno "na tržištu energenata vlada nered", kako je rekao energetski stručnjak Davor Štern za DNEVNIK.hr.

"Svaki put kad dođe do neke uredbe, mora se napraviti kompletna inventura", poručuje Štern ističući da to nije dobro.

U Ini kažu da posljednjih dana bilježe veliku potražnju za plavim dizelom.

Pucaju logistički kapaciteti

"Zbog navedenog logistički su kapaciteti pod pritiskom te dolazi do povremenih i privremenih nestašica na pojedinim maloprodajnim mjestima. Logistika Ine ulaže krajnje napore kako bi ublažila posljedice ovog pritiska pazeći da istovremeno ne ugrožava opskrbu maloprodajnih mjesta ostalim derivatima", odgovorili su nam iz Ine, dodajući da su svjesni svojeg značaja za nesmetano odvijanje gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti. Tvrde i da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi opskrba tržišta ostala neometana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok za novčanike Dnevnik Nove TV doznaje: Od utorka značajno poskupljenje goriva, pogledajte nove cijene

Pročitajte i ovo Igor Dekanić u Dnevniku Nove TV KAKO DALJE? Energetski stručnjak za Dnevnik Nove TV o novom potezu Vlade: "Ovo je najbolji način za izbjegavanje nestašica"

Povremenu nestašicu, neslužbeno doznajemo, počeli su od prošlog vikenda iskorištavati špekulanti koji kupuju po nekoliko tisuća litara, koje kasnije preprodaju po višim cijenama. Jesenja žetva je na vratima, pa bi mnogi mogli pokucati na vrata crnog tržišta, a onima koji žele da je sve po zakonu uvijek ostaje Inin plavi dizel po veleprodajnoj cijeni.

Tko voli, nek' izvoli ili, bolje rečeno, tko može, nek' izvoli. ''Mi nećemo moći uvesti ikakvog reda sve dok nam je vlastita rafinerija, ona riječka – nefunkcionalna'', zaključio je Štern.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene