Predsjednik Češke socijaldemokratske stranke Jan Hamaček (Foto: AFP)
Predsjednik Češke socijaldemokratske stranke Jan Hamaček (Foto: AFP) Foto: Afp

Češka socijaldemokratska stranka (ČSSD) spremna je napustiti pregovore s premijerom Andrejem Babišom o formiranju nove češke vlade nakon što su odbijeni njihovi prijedlozi o podjeli ministarstava, objavio je predsjednik stranke Jan Hamaček u četvrtak kasno navečer.


Jan Hamaček rekao je novinarima kako će stranačkom vodstvu koje se sastaje u petak predložiti napuštanje pregovora sa strankom ANO (Akcija nezadovoljnih građana) Andreja Babiša.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Ova je europska zemlja danas zabilježila rekordan broj zaraženih koronom, prije nekoliko dana povukli su kontroverzni potez Andrej Babiš, češki premijer Češki premijer želi još oštriju reakciju Italije: "Trebali bi zabraniti svojim državljanima putovanja u Europu"

ANO je relativni pobjednik izbora održanih u listopadu, no nema većinu u parlamentu u kojemu je njegova vlada izgubila povjerenje u siječnju. Babiš je milijarder koji je suočen s kaznenom prijavom za navodnu pronevjeru poticaja EU-a prije desetak godina vrijednih 2 milijuna eura. On niječe svaku odgovornost.

Predsjednik Miloš Zeman dao je Babišu rok do lipnja da stvori održivu vladu koja bi, nakon odustanka ČSSD-a, mogla ovisiti i Komunističkoj stranci za većinu u parlamentu.

Komunisti su objavili kako bi mogli poduprijeti koaliciju ANO-a i ČSSD-a "izvana" iako su postavili neke zahtjeve vezane uz ministaska imenovanja.

Nakon propasti pregovora ANO-a i ČSSD-a u četvrtak Komunistička stranka poručila je da je na Zemanu i Babišu da odluče što je sljedeće.

Druge stranke odbile su surađivati s vladom ANO-a dok je vodi Babiš.

ANO može tražiti potporu Komunista i ultradesne antieuropske stranke Slobode i izravne demokracije (SPD) za manjinsku vladu. (Hina)