Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijeni njihovi prijedlozi

Češka: Socijaldemokrati se povlače iz pregovora o formiranju nove vlade

Predsjednik Češke socijaldemokratske stranke Jan Hamaček (Foto: AFP)
Predsjednik Češke socijaldemokratske stranke Jan Hamaček (Foto: AFP) Foto: Afp
Češka socijaldemokratska stranka (ČSSD) spremna je napustiti pregovore s premijerom Andrejem Babišom o formiranju nove češke vlade nakon što su odbijeni njihovi prijedlozi o podjeli ministarstava, objavio je predsjednik stranke Jan Hamaček u četvrtak kasno navečer.

Jan Hamaček rekao je novinarima kako će stranačkom vodstvu koje se sastaje u petak predložiti napuštanje pregovora sa strankom ANO (Akcija nezadovoljnih građana) Andreja Babiša.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Socijaldemokrati predizborni spot Osnovani 2022. godine Ovo su najveći gubitnici izbora

ANO je relativni pobjednik izbora održanih u listopadu, no nema većinu u parlamentu u kojemu je njegova vlada izgubila povjerenje u siječnju. Babiš je milijarder koji je suočen s kaznenom prijavom za navodnu pronevjeru poticaja EU-a prije desetak godina vrijednih 2 milijuna eura. On niječe svaku odgovornost.

Predsjednik Miloš Zeman dao je Babišu rok do lipnja da stvori održivu vladu koja bi, nakon odustanka ČSSD-a, mogla ovisiti i Komunističkoj stranci za većinu u parlamentu.

Komunisti su objavili kako bi mogli poduprijeti koaliciju ANO-a i ČSSD-a "izvana" iako su postavili neke zahtjeve vezane uz ministaska imenovanja.

Nakon propasti pregovora ANO-a i ČSSD-a u četvrtak Komunistička stranka poručila je da je na Zemanu i Babišu da odluče što je sljedeće.

Druge stranke odbile su surađivati s vladom ANO-a dok je vodi Babiš.

ANO može tražiti potporu Komunista i ultradesne antieuropske stranke Slobode i izravne demokracije (SPD) za manjinsku vladu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene