Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lex Babiš

Češki tajkun i ministar financija tuži državu jer mu brani - sukob interesa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik češke Vlade i ministar financija Andrej Babiš najavio je da će tužiti državu Europskoj komisiji jer ga izmjenama Zakona o sukobu interesa sprječava da posjeduje imovinu.

Lider političke stranke ANO 2011 Andrej Babiš, porijeklom Slovak,drugi je najbogatiji čovjek u Češkoj - magazin Forbes je njegovo bogatstvo procijenio na 2,6 milijardi dolara. Babiš je vlasnik prehrambene i petrokemijske industrije Agrofert sa sjedištem u Pragu koja zapošljava 34.000 radnika u 18 zemalja te mnogih medija.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu Praška pucnjava Nakon pokolja Češka postrožila zakone o oružju Andrej Plenković (Dnevnik.hr) BILATERALNI RAZGOVORI Plenković u posjetu češkom kolegi Babišu, koji poručuje: "Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru"

Nakon brojnih zavrzlama zastupnici u donjem domu parlamenta krajem prošle godine usvojili su izmjene Zakona o sukobu interesa koje uključuju i mjere za sprječavanje da državne subvencije idu tvrtkama pod kontrolom vladinih ministara.

Na zakon je veto stavio češki predsjednik Miloš Zeman, no zastupnici su "Lex Babiš" ipak izglasali.

"To je važan korak u borbi protiv zlouporabe vlasti i 'tajkunizacije' naše zemlje", rekao je nakon donošenja zakona premijer Bohuslav Sobotka.

Izmjene Zakona na snagu stupaju 9. veljače, a prema njima tvrtke koje u kojima ministri imaju više od 25 posto vlasništva neće dobivati državni novac, ne smiju dobivati poslove javne nabave, investicijske stimulanse i porezne olakšice. Također, od rujna je ministrima zabranjeno posjedovati čak i samo 1 posto udjela u medijima. A Babiš je vlasnik dva češka dnevna lista i radija.

Da bi izbjegao sukob interesa i nedobivanje državnog i europskog novca za Agrofert ministar Babiš je najavio kako će se povući iz Agroferta i prenijeti vlasništvo na fond koji će nadzirati članovi njegove obitelji. Ministar financija je u intervjuu objavljenom na službenim stranicama ministarstva rekao kako "njegovi odvjetnici rade na rješenju". Rekao je kako će "sve biti riješeno" prije nego što zakon stupi na snagu.

Čini se kako je Babiš u međuvremenu odustao od prenošenja vlasništva fondu i odlučio tužiti državu Europskoj komisiji.

"Borit ću se za svoja prava, ja imam pravo na vlasništvo. Svaki češki građanin ima pravo biti poduzetnik i sudjelovati u javnom životu, a meni to žele zabraniti. Borit ću se za svoja prava i podnijeti tužbu Europskoj komisiji o kršenju europskih zakona", najavio je Babiš.

Žalbu će uložiti i Ustavnom sudu Češke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene