Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krcat posjetiteljima

Kada se o radijaciji govori s osmijehom na licu: Producent hit-serije poslao upozorenje turistima u Černobilu

Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 7
Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 10 Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 10 Foto: DNEVNIK.hr Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr +5 Turisti u Čenobilu (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Galerija 1/10 >>
Ne prestaje zaluđenost ukrajinskim Černobilom koju je izazvala hvaljena istoimena serija. Otkako je emitirana, broj turista povećao se za 40 posto.

Sve je više turista u ukrajinskom Černobilu, razgledavaju sablasno prazne zgrade i fotografiraju. Priroda je prekrasna, netaknuta.

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo"

Zvuk uređaja za mjerenje radioaktivnosti kojim se koriste turisti ipak podsjeća na to da ovo nije uobičajena turistička destinacija. U Černobilu se dogodila nuklearna katastrofa, trideset godina nakon toga ovdje su obavezni dugi rukavi i nogavice, kao i zatvorene cipele. Na travi se ne smije sjediti, većina predmeta ne smije se dirati.

Turistička vodičica Viktoria Brozhko u Černobilu vidi posebnu lijepotu. "Černobil je s jedne strane mjesto snažnog otriježnjenja. S druge strane, to je prekrasno mjesto. Možete vidjeti kako se priroda obnavlja i sve preuzima. Ovdje se osjećate smireno, možete doista osjetiti atmosferu'', rekla je Brozhko.

Nedavno je prikazana serija ''Černobil''. Realistični prikaz tragedije kroz seriju zaintrigirao je milijune diljem svijeta. Mnogi su upravo zbog serije odlučili putovati u Ukrajinu i uživo vidjeti mjesto s kojeg su prisilno iseljene tisuće ljudi. Jedna je od njih Caroline Maciel iz Brazila."Jako sam impresionirana, u pozitivnom smislu. Kada sve ovo vidite, možete ostvariti povezanost, kada vidite te prazne zgrade. Fantastično. Osjećate se kao da ste povezani s ljudima koji su stvarno bili ovdje, osjećate ono što su oni osjećali kada su bili prisiljeni na odlazak", opisala je Maciel.

Malu opasnost ipak je primjetio Thieme Bosman, turist iz Nizozemske. "Radijacija mi je uvijek negdje u primisli, ali stvarno sam toliko htio vidjeti ovo mjesto da sam spreman preuzeti taj rizik'', objasnio je Bosman.

Kada se o tragediji ili radijaciji govori s osmijehom na licu, jasno je da govornik nije razumio ni jedno ni drugo. Na društvenim mrežama pojavljuju se neprimjerene fotografije turista, pa je reagirao i producent serije pozivajući na poštovanje patnji žrtava. Prema nekim procjenama, izravno ili neizravno zbog černobilske katastrofe život je izgubilo i do 200 tisuća ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene