Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature blizu 50

BROJ UMRLIH IZ DANA U DAN SVE VEĆI Do sada umrlo oko 750 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki broj umrlih od posljedica toplotnog udara pripada siromašnom sloju radnika i onima koji nerijetko nemaju uopće pristup pitkoj vodi i skloništu.

Više od 750 ljudi umrlo je u Indiji proteklog tjedna od posljedica toplinskog vala, objavili su dužnosnici u najavljujući pad temperatura idućih nekoliko dana. Najgore je u na jugoistoku zemlje kod Andra Pradesha i Telangana na jugu Indije gdje je od posljedica vrućine u samo dva dana umrlo oko 400 ljudi. Još je 200 smrtnih slučajeva zabilježano na području New Delhia.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tražili klime ili ventilatore Pakao u susjedstvu: Radnici u tvornici skapavaju na visokim temperaturama, direktor im poručio - "Ako vam je vruće, skinite se u gaće!" Ilustracija LJETO NA NAJJAČE Kako se rashladiti bez klime: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina

U posljednjih tjedan dana živa u termometru na Indijskom tlu popela se i do 48 stupnjeva Celzijevih. Lokalno stanovništvo svjedoči kako tek po noći temperatura padne, no i tada je nevjerojatno visoka. Meteorolozi najavljuju kako će se ovakve temperature održati i idućih dana, piše BBC. 

VAL VRUĆINE usmrtio više od 430 osoba u Indiji

Za toplinski udar krivi su suša i topli vjetrovi koji stižu iz pustinjske države Rajastana, a Indijski meteorološki zavod najavljuje da će temperature, počevši od četvrtka, padati za dva Celzijeva stupnja dnevno.

Indijske monsunske kiše mogle bi rashladiti to područje, no najavljene su tek za koji tjedan. Kada krenu monsunske kiše najprije će rashladiti sjevar zemlje, a da bi došle do najsušeg dijela juga trebat će i nekoliko tjedana.

Indijske vlasti pozvale su sve građane da ostanu kod kuće, das e drže hlada i da ne izlaze na ulice ako nije potrebno, te da konzumiraju puno vode.

Stručnjaci navoda da ovakvi vremenski uvjeti ne bi smjeli izazivati toliku smrtnost, no uzimajući u obzir da je velik dio Indije 'vlažan' ovakve klimatske promjene mogu ozbiljno ugroziti čovjekovo zdravlje i izazvati smrt.

Ovo je veliki udarac za zemlju u kojoj je stopa siromaštva dosegla rekordne visine, a gospodarstvo je u stalnom padu. Vladajući napominju i da veliki broj umrlih od posljedica toplotnog udara pripada siromašnom sloju radnika i onima koji nerijetko nemaju uopće pristup pitkoj vodi i skloništu.

Neka istraživanja pokazuju kako Indija i u buduće može očekivati ovakve temperature i duga sušna razdoblja. Temperature su iz godine u godinu sve više. Sve zbog globalne promjene klime.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene