Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Britanska sakupljačica umjetnina Lyn izgubila je gotovo 290.000 dolara nakon što je kupila remek-djelo i nakon pet godina saznala da je prevarena.


Iz galerije Mayfair ljubiteljica umjetnina kupila je sliku nakon izložbe umjetnika Sir Williama, a prve sumnje da slika nije autentična pojavile su se tek pet godina kasnije, kada je stručnjakinja Patricia Reed objavila službeni popis svih djela Sir Williama, prenosi australski news.com.au.

Vezani članci Ilustracija Prodavala tenisice preko interneta pa je opelješili za 20.000 eura: Policija objavila detalje Poplave u Australiji - 1 VIDEO Dramatične snimke iz Australije: Ljude spašavali s krovova kuća i iz krošnji drveća

Na tom popisu nije bila navedena slika koju je Lyn kupila, a na kojoj je prikazan stakleni vrč i nekoliko krušaka.
Zabrinuta žena javila se u BBC-jevu poznatu emisiju „Fake or Fortune?“ kako bi otkrila je li njezina slika autentična. U toj je emisiji sudjelovala i Reed, koja je utvrdila kako ne postoji dovoljno dokaza da je sliku naslikao Sir William.

„Bila sam povrijeđena, to je nepravedno“, rekla je Lyn za BBC i dodala kako je to bila „ljubav na prvi pogled“ te da nikada nije imala sumnji da je slika lažna.

Boju je koristio Sir William

I vlasnik galerije Will Darby ostao je zaprepašten otkrićem da je i sam bio prevaren. „Bio sam šokiran. Što se mene tiče, tu sliku nije mogao naslikati nitko drugi", rekao je voditeljici Fioni Bruce.

Emisija je dokazala povezanost slike s bojom koju je koristio Sir Williams, a koja je trenutno smještena u kući njegova unuka. Pigmenti slike koju je Lyn kupila odgovaraju jednoj slici u Kanadi, a stručnjak za rukopis tvrdi kako je uvjeren da je pisma pronađena na poleđini slike napisao Sir Williams.

Međutim, Patricia Reed tvrdi kako ne postoji niti jedan dokaz da je Sir Williams vlastitom rukom naslikao sliku. Reed smatra da je sliku naslikao jedan od studenata umjetnosti u Sir Willamsovu studiju. Jedan od njegovih učenika bio je i bivši britanski premijer Winston Churhcill.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju