Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S njim se slaže i Kerry

Boris Johnson: Velika Britanija poslije Brexita može imati veću ulogu u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je u četvrtak da bi Velika Britanija mogla imati još veću ulogu u Europi unatoč glasanju o napuštanju Europske unije, a to stajalište, rekao je, dijeli sa Sjedinjenim Državama.

"Velika je razlika između napuštanja EU i naših odnosa s Europom, koji će se intenzivirati", rekao je Johnson, koji je u srijedu imenovan na novu dužnost, u obraćanju novinarima.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Glasanje u ponedjeljak Johnson će ponovno pokušati pogurati svoj sporazum s EU-om u parlamentu Britanski premijer Boris Johnson (Foto: AFP) NEMA UZMAKA Britanska vlada poručuje: Brexit će se dogoditi 31. listopada, unatoč premijerovu zahtjevu za odgodom

"Bilo mi je jako drago kad sam primio telefonski poziv od američkoga državnog tajnika Johna Kerryija koji se potpuno slaže s tim analizama. Njegovo je stajalište da u situaciji poslije Brexita i poslije pregovora, ono što zaista želi vidjeti... jest veća britanska uloga u inozemstvu, veća globalna uloga".

Johnson, vodeća figura u kampanji za Brexit, poznat je po nediplomatskom rječniku pri opisu međunarodnih političara, uključujući predsjednika Baracka Obamu i demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton, koju je jednom usporedio sa "sadističkom medicinskom sestrom u duševnoj bolnici".

Johnsonovo imenovanje izazvalo je zapanjenost u političkim krugovima širom Europe, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault optužio ga je da je lagao za vrijeme kampanje za referendum o EU .

"Francuski ministar vanjskih poslova poslao mi je dražesno pismo samo nekoliko sati prije u kojemu kaže kako se veseli zajedničkoj suradnji i produbljenju anglo-francuske suradnje", rekao je Johnson. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene