Britanski premijer Boris Johnson pokušat će pogurati svoj sporazum o Brexitu na glas+anje u parlamentu u ponedjeljak nakon što su ga protivnici prisilili da pošalje pismo EU-u u kojem se traži odgoda izlaska Velike Britanije iz Unije.


Samo 10 dana prije predviđenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 31. listopada, sve je i dalje neizvjesno. Pitanje Brexita posljednjih je dana usredotočeno na dvije mogućnosti: uređeni izlazak 31. listopada, u skladu sa sporazumom koji je Johnson sklopio u četvrtak i odgodu izlaska, pošto je u subotu bio prisiljen zatražiti produljenje, ali ostaje i opcija održavanja novog referenduma.

Zakon, koji su Johnsonovi protivnici usvojili prošli mjesec, premijera je primorao da zatraži produljenje trenutačnog roka za Brexit s 31. listopada na 31. siječnja, pošto su zastupnici u subotu spriječili njegov pokušaj usvajanja sporazuma o odlasku iz Europske unije.

Boris Johnson u subotu je poslao nepotpisano pismo Europskoj uniji tražeći odgodu Brexita, ali je poslao još jednu poruku u kojoj stoji da on osobno ne želi produljenje, rekao je vladin izvor.

Britanski premijer Boris Johnson (Foto: AFP) Britanska vlada poručuje: Brexit će se dogoditi 31. listopada, unatoč premijerovu zahtjevu za odgodom

Europski diplomati i službenici u nedjelju su Reutersu otkrili da, ovisno o razvoju događaja u Londonu, opcije odgode variraju od jednog dodatnog mjeseca, do kraja studenog, pa do roka od pola godine ili duže.

Europski veleposlanici na kratkom sastanku s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom u nedjelju su formalno započeli proces ratifikacije, rekli su diplomatski izvori agenciji uz uvjet da ostanu neimenovani.

"Primili su na znanje" Johnsonov zahtjev za odgodom poslan u subotu, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk narednih će se dana konzultirati s europskim čelnicima u vezi s tim pitanjem.

Britanska vlada priopćila je u nedjelju da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU kao što je i predviđeno, 31. listopada, i namjerava staviti Johnsonov sporazum na glasanje u parlamentu kasnije u ponedjeljak iako zasad nije poznato hoće li predsjednik Donjeg doma John Bercow to dopustiti.

Vlada je predložila raspravu o sporazumu, navodi Donji dom i dodaje da će Bercow dati izjavu o postupku ubrzo nakon otvaranja parlamenta u 14:30 po srednjoeuropskom vremenu. (Hina)