Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blago s polica

"Preživjele su dva svjetska rata, a sada ih nismo uspjeli zaštititi": Ukradeni vrijedni primjerci ruske književnosti, a trag vodi do velike sile

Kopije knjiga - 6
Kopije knjiga - 6 Afp
Aktualno Galerija Kopije knjiga - 6 Kopije knjiga - 6 Foto: Afp Kopije knjiga - 5 Kopije knjiga - 5 Foto: Afp Kopije knjiga - 4 Kopije knjiga - 4 Foto: Afp Kopije knjiga - 3 Kopije knjiga - 3 Foto: Afp +1 Kopije knjiga - 2 Galerija 1/6 >>
U protekle dvije godine u Poljskoj i baltičkim državama vrijedni primjerci ruske književnosti iz 19. stoljeća zamijenjeni su krivotvorinama. Vjeruje se da su originali prodani na aukcijama u Moskvi.

Knjižnica Sveučilišta u Varšavi tek je prošli mjesec otkrila da su iz njezina arhiva ukradene vrijedne knjige, uključujući prva izdanja djela Aleksandra Puškina i Nikolaja Gogolja. Vrijednost ukradenih knjiga procjenjuje se na oko milijun eura.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnik u Balatahu Iz Minute u minutu VIDEO Dogovoreni prekid vatre u Gazi odgođen: "Ne možemo to usporediti s razdobljem holokausta"

"To je poput vađenja krunskih dragulja", rekao je Hieronim Grala, bivši diplomat, stručnjak za rusku politiku i profesor na Sveučilištu u Varšavi, a prenosi France24.

"Srećom, nije sve izvađeno, ali izgubljeno je nekoliko smaragda, dijamanata i rubina", rekao je Grala, koji je pomogao sveučilištu u procjeni štete.

Krađa u Varšavi nije bila izolirani događaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija rezultati ispitivanja Zamućen je izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije dobro Vijeće Europe o situaciji na Balkanu: "Umjesto da napreduju, oni nazadaju! Sve to prijeti teško stečenom miru"

Knjižnice u tri baltičke zemlje također su postale žrtve lopova, a svaki put meta je bila ruska literatura.

Stručnjaci vjeruju da su ukradena djela našla put do Rusije te da su barem neka prodana na aukcijama u Moskvi.

Prvi poznati slučaj krađe otkriven je u Nacionalnoj knjižnici Latvije prošle godine, kada su ukradene tri knjige.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 10 Jasna poruka Human Rights Watch osudio hrvatsku Vladu: "Trenutačno ste na krivoj strani"

Gruzijski državljanin kasnije je proglašen krivim za njihovu krađu i osuđen na šest mjeseci zatvora, ali je njegov suučesnik ostao na slobodi.

Istog mjeseca, dvojica muškaraca koji su tvrdili da proučavaju cenzuru i tiskarsku politiku u Rusiji s početka 19. stoljeća pojavili su se u sveučilišnoj knjižnici u estonskom gradu Tartuu i zatražili gotovo 200 godina stara djela Puškina i Gogolja.

Pročitajte i ovo Projektil Obustavljen sporazum Svjetski mir pod velikim je upitnikom: "Povući ćemo vojne korake"

Pročitajte i ovo Ilustracija Porast femicida Najgora godina u protekla dva desetljeća: Alarmantan broj namjerno ubijenih žena i djevojčica ledi krv u žilama

Tek četiri mjeseca kasnije knjižnica je shvatila da su za sobom ostavili osam primjeraka uvjerljivih kopija knjiga za koje je kasnije procijenjeno da ukupno vrijede 158.000 eura.

U svibnju je litvanska Sveučilišna knjižnica u Vilniusu otkrila da je nestalo i 17 njezinih rijetkih ruskih knjiga.

"Većina ukradenih knjiga zamijenjena je kopijama", rekla je za AFP Gintare Vitkauskaite-Satkauskiene, glasnogovornica Ureda glavnog tužitelja Litve.

Pročitajte i ovo Građenje kampa Velika akcija policije i USKOK-a FOTO Pogledajte nezakonito izgrađen kamp i kako je devastirana uvala na otoku Murteru: U policijskoj akciji uhićen Pripuz i još četiri osobe

Prema litavskim istražiteljima, ukradene knjige bile su vrijedne oko 440.000 eura.

Sveučilište u Varšavi do sada je identificiralo 79 knjiga koje su nestale, što znači da je pretrpjelo najveće gubitke od sve četiri zemlje.

Pročitajte i ovo PR Oglas Talijanski brand Tognana lansirao novi TVC snimljen u Hrvatskoj

Lažne knjige koje su lopovi ostavili za sobom, a koje je vidio AFP, kreću se od neurednih imitacija do pedantnih krivotvorina, gdje je samo neodgovarajuća boja tinte pečata ili veličina naljepnice otkrivala krivotvorinu.

Dok su se te knjige računale kao vlasništvo knjižnica, originali su se rasprodavali u Moskvi.

"Postoji dopis od 22. prosinca 2022. da su knjige na svom mjestu. Istog dana, na aukciji u Moskvi, jedna od ovih knjiga prodana je za 30.500 eura", rekao je Grala za AFP.

Izvori bliski istrazi varšavske knjižnice pokazali su AFP-u snimke zaslona aukcija koje je održala ruska aukcijska kuća Litfond s knjigama s markicama i kataloškim brojevima Varšavskog sveučilišta.

Pročitajte i ovo Petarda, ilustracija (Foto/Arhiva: Borna Filic/PIXSELL) "Budite uzor" Otvorena sezona pirotehnike - U Zadru teško ozlijeđeno dijete, policija upozorila roditelje: "Ne podcjenjujte moć petardi"

"Jasno mi je da je cijela akcija centralno organizirana iz Rusije", rekao je Grala za AFP.

AFP je kontaktirao aukcijsku kuću Litfond, ali njezin glavni direktor Sergej Burmistrov nije izričito zanijekao niti potvrdio bilo kakvu nepravdu.

"Aukcijska kuća Litfond radi u okviru važećeg zakonodavstva Ruske Federacije i ne primamo na prodaju niti prodajemo knjige s markicama iz postojećih državnih knjižnica", rekao je Burmistrov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sulud plan Pijani slijepi putnik vozio se 400 kilometara u podvozju kamiona zbog suludog razloga: Nije mu bilo ni na kraj pameti da će ideja jako loše završiti

Za Gralu, postoji jasna ruska poveznica koja povezuje krađe u Poljskoj i baltičkim zemljama, što nije iznenađenje ili slučajnost.

"Prva tri udara pogodila su one zemlje koje Rusi optužuju za borbu protiv ruskog jezika i ruske kulture. Dobro su prepoznali da se Rossica (predmeti povezani s ruskom kulturom) manje strogo čuvaju u našim krajevima... a manje čuvana znači dostupnija", dodao je.

Odnosi Poljske s Rusijom dugo su zategnuti, a Varšava je gorljivi kritičar Kremlja i ruske invazije na Ukrajinu.

Obje strane često razmjenjuju kritike o zaštiti međusobne kulturne baštine.

Grala je jedva mogao sakriti svoje emocije dok je govorio o tome kako je razoren nepovratnim gubicima ruskih knjiga koje su preživjele dva nacionalna ustanka i dva svjetska rata na poljskom tlu.

"Knjižničari Varšavskog sveučilišta, riskirajući svoje živote tijekom rata, potajno su izgradili dvostruki strop i sakrili knjige kako ne bi nestale ili izgorjele", rekao je Grala za AFP i dodao: "I nismo ih mogli zaštititi od pljačke."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene