Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustavljen sporazum

Svjetski mir pod velikim je upitnikom: "Povući ćemo vojne korake"

Projektil
Projektil Foto: "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS"
Sjeverna Koreja priopćila je u četvrtak da će obnoviti sve vojne mjere koje je obustavila prema sporazumu s Južnom Korejom iz 2018. osmišljenom za smirivanje napetosti duž njihove zajedničke granice, najavivši da će rasporediti jače oružane snage i novo oružje.

Najava sjevernokorejskog ministarstva obrane došla je dan nakon što je Južna Koreja suspendirala dio međukorejskog sporazuma kao odgovor na Pjongjanovo lansiranje špijunskog satelita i rekla da će odmah pojačati nadzor duž utvrđene granice sa Sjevernom Korejom.

"Od sada nadalje naša vojska nikada neće biti vezana vojnim sporazumom Sjever-Jug od 19. rujna", stoji u priopćenju.

"Povući ćemo vojne korake poduzete kako bismo spriječili vojne napetosti i sukobe u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak, te rasporediti moćnije oružane snage i novu vrstu vojne opreme u regiji duž linije vojnog razgraničenja."

Pročitajte i ovo Miš u mesarnici "Cinkarošu smrdljivi" VIDEO Zgroženi građanin objavio odvratnu snimku iz beogradske mesnice: Negativne reakcije stigle na njegov račun

Sjeverna Koreja optužila je Južnu Koreju za odustajanje od sporazuma, poznatog kao Sveobuhvatni vojni sporazum, i rekla da će Seul smatrati "u potpunosti odgovornim u slučaju da izbije nepovratni sukob" između dviju Koreja.

Izjava Sjeverne Koreje uslijedila je nekoliko sati nakon što je ispalila balistički projektil prema moru istočno od Korejskog poluotoka kasno u srijedu. Vojska Južne Koreje rekla je kako se čini da lansiranje nije uspjelo.

Pročitajte i ovo Poplava u Zadru Strašno nevrijeme poharalo Zadar VIDEO U samo sat vremena palo kiše koliko inače padne u mjesec dana. Dijelovi grada potopljeni, automobili pod vodom...

Suspendirani pakt između Sjevera i Juga potpisan je 2018. na sastanku bivšeg južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Kritičari su rekli da je pakt oslabio sposobnost Seula da nadzire Sjevernu Koreju dok je Pjongjang prekršio sporazum.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene