Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Nastavlja se rast desničarskog populizma u Europi: U Nizozemskoj na izborima vodi otvoreni mrzitelj Islama

Nizozemski antieuropski krajnje desni populist Geert Wilders, koji je obećao zaustaviti svu imigraciju u Nizozemsku, nalazi se u vodstvu na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, pokazala je izlazna anketa.

Prema izlaznim anketama nizozemski antieuropski i krajnje desni populist Geert Wilders nalazi se u vodstvu na parlamentarnim izborima. Wilders je ranije obećao da će zaustaviti svu imigraciju u Nizozemsku.

Nadmašivši sva predviđanja, Wildersova Slobodarska stranka (PVV) osvaja 35 mjesta u 150-članom parlamentu, devet mjesta ispred najbližeg suparnika, koalicije laburista i zelene ljevice bivšeg povjerenika EU-a Fransa Timmermansa, pokazuju rezultati izlazne ankete. Prednost PVV-a je daleko veća od očekivane.

Pročitajte i ovo Screenshot FBI istražuje VIDEO Eksplozija vozila na mostu između SAD-a i Kanade: Odbačena mogućnost terorističkog napada

Stranka premijera u odlasku Marka Ruttea, konzervativna VVD, nalazi se na trećem mjestu s 23 mjesta.

Imigracija - pitanje koje je potaknulo kolaps posljednjeg Rutteovog kabineta nakon 13 godina na vlasti - bilo je ključno pitanje u kampanji.

"Sada je bilo dosta. Nizozemska to više ne može podnijeti. Sad prvo moramo misliti na vlastiti narod. Granice zatvorene. Nula tražitelja azila", rekao je Wilders u televizijskoj debati uoči izbora.

Geert Wilders Geert Wilders (Foto: Afp)

Wilders je međunarodno poznat po svojoj vatrenoj antiislamskoj politici, a nizozemski ga je sudac osudio za diskriminaciju nakon što je vrijeđao Marokance na predizbornom skupu 2014. godine.

Pročitajte i ovo Promicanje dojenja u Hrvatskoj Za dječje zdravlje Pobijedili smo negativan trend! "Vidjeli smo da to ne donosi dobrobiti za njihovo zdravlje"

Wilders će vjerojatno voditi razgovore o formiranju vlade koji će započeti u petak. Rekao je da želi voditi zemlju, ali će morati surađivati s drugim strankama kako bi formirao koaliciju s većinom u parlamentu. Taj proces obično traje mjesecima.

Očekuje se da će pokušati formirati desničarsku vladu s VVD-om i novonastalom strankom Novi društveni ugovor, iako bi pregovori mogli biti teški jer su obje stranke rekle da imaju ozbiljne sumnje u suradnju s Wildersom, zbog njegovog otvorenog antiislamskog stava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene