Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divna priča iz Švedske

Knjižnica na neradni dan slučajno ostala otvorena, ono što je uslijedilo iznenadilo je mnoge

Gradska knjižnica u Gothenburgu
Gradska knjižnica u Gothenburgu Foto: Screenshot
Zaposlenici knjižnice u Göteborgu prošlog su tjedna uoči blagdana zaboravili zaključati jedna od ulaznih vrata, a kako je sljedeći dan bio neradan nemalo su se iznenadili shvativši da se knjižnica napunila ljudima baš kao da se ništa neobično ne događa.

Baš toga dana knjižničarka Anna Carin Elf prolazila je pored svojeg radnog mjesta i primijetila da je i na dan kada ne bi trebala raditi, u knjižnici vrlo živo. Ušla je unutra i vidjela popriličan broj ljudi, koji su radili ono što inače u takvoj instituciji rade – čitaju novine, pretražuju knjige, listaju časopise.

"Ponašali su se kao i obično. Mnogi su čitali, obitelji s djecom bile su u dječjem odjelu, neki sjedili za računalima", ispričala je.

Za švedske medije rekla je kako su zatim ona i njezini nadređeni ušli u knjižnicu i korisnicima objasnili da je ona taj dan zatvorena. Ljudi koji su se tamo našli potom su mirno napustili zgradu.

"Fantastično je da su građani ušli u knjižnicu u kojoj nije bilo niti jednog zaposlenog i tako se s ljubavlju odnosili prema njoj", rekla je. Iz knjižnice toga dana ništa nije ukradeno niti je oštećeno bilo što od inventara. Korisnici koji su uzeli knjige ipak su ih ponijeli kući, a zaposlenici su potom prošli podatke i zaključili kako je knjižnicu toga dana posjetilo 446 osoba koje su posudile 246 knjiga. Do današnjeg dana, sve su knjige vratili.

Zahvala na društvenim mrežama

Knjižničari svojim sugrađanima nisu ostali dužni pa su im za subotu zahvalili putem društvenih mreža.

"Ni knjižnica prazna knjižničara ne sprječava vas da nas posjetite!

Prošle subote smo stvarno trebali biti zatvoreni, ali netko je izgleda zaboravio zaključati vrata i nekoliko stotina posjetitelja čitalo novine, tražili knjige na dječjem odjelu i posuđivali knjige. Svi su se prema našoj knjižnici odnosili s ljubavlju - baš onako kako i treba biti. Hvala za subotu, Göteborg!

P.S. Sljedeće subote obećavamo da ćemo biti tamo i pomoći vam da posudite knjige ili savjete o dobroj književnosti!“, stoji u poruci objavljenoj na Instagram profilu knjižnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene