Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uživa parlamentarni imunitet

Bivša argentinska predsjednica Cristina Kirchner optužena za izdaju, zatraženo njezino uhićenje

Cristina Kirchner (Foto: Arhiva/AFP)
Cristina Kirchner (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Argentinski sud u četvrtak je izdao uhidbeni nalog za bivšu predsjednicu Cristinu Kirchner optuživši je za izdaju jer je u korist Irana onemogućavala istragu o napadu na jedno židovsko društvo u kojem je 1994. ubijeno 85 ljudi.

Bivša predsjednica lijevog centra (2007-2015) senatorica je te uživa parlamentarni imunitet koji ju za sada štiti od zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mračno doba Italija odbija Argentini izručiti svećenika optuženog za ubojstvo i mučenje: Pobjegao je i nastavio život Slika nije dostupna Uskladili ciljeve i strategije Putin i Kirchner dogovorili novo rusko-argentinsko partnerstvo

Savezni sudac Carlos Bonadio optužio je Kirchner za izdaju i zatražio njezino uhićenje. U listopadu ju je pozvao na ispitivanje i bivša predsjednica je odbacila njegove optužbe.

Sudac drži da je pogodba koju je zaključila 2012. s Iranom omogućila iranskim osumnjičenicima da izmaknu argentinskom pravosuđu.

Sporazum je predviđao da se iranske visoke dužnosnike, osumnjičene da su organizirali napad na društvo Amia u Buenso Airesu, ispitaju argentinski suci u Teheranu, jer to ne mogu učiniti u Buenos Airesu. Argentina je uzalud tražila njihovo izručenje.

Argentinski je parlament potvrdio pogodbu, ali Iran na kraju nije poštivao njegove odredbe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene