Cristina Kirchner (Foto: Arhiva/AFP)
Cristina Kirchner (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Argentinski sud u četvrtak je izdao uhidbeni nalog za bivšu predsjednicu Cristinu Kirchner optuživši je za izdaju jer je u korist Irana onemogućavala istragu o napadu na jedno židovsko društvo u kojem je 1994. ubijeno 85 ljudi.


Bivša predsjednica lijevog centra (2007-2015) senatorica je te uživa parlamentarni imunitet koji ju za sada štiti od zatvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Opći štrajk u Argentini blokirao pristup glavnom gradu Slika nije dostupna Argentinski kongres odobrio nacionalizaciju Repsola

Savezni sudac Carlos Bonadio optužio je Kirchner za izdaju i zatražio njezino uhićenje. U listopadu ju je pozvao na ispitivanje i bivša predsjednica je odbacila njegove optužbe.

Sudac drži da je pogodba koju je zaključila 2012. s Iranom omogućila iranskim osumnjičenicima da izmaknu argentinskom pravosuđu.

Sporazum je predviđao da se iranske visoke dužnosnike, osumnjičene da su organizirali napad na društvo Amia u Buenso Airesu, ispitaju argentinski suci u Teheranu, jer to ne mogu učiniti u Buenos Airesu. Argentina je uzalud tražila njihovo izručenje.

Argentinski je parlament potvrdio pogodbu, ali Iran na kraju nije poštivao njegove odredbe. (Hina)