Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo optužilo je predsjednicu na temelju optužbi što ih je protiv nje iznio tužitelj koji je 11 godina istraživao napad. On je ubijen dan prije zakazanog svjedočenja o optužbama protiv predsjednice.


Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner formalno je u petak optužena za navodno prikrivanje upletenosti Islamske Države Iran u napad na židovsku zajednicu u Buenos Airesu u kojem je 1994. ubijeno 85 osoba.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednici Argentine stanje pogoršano, mora na operaciju Slika nije dostupna Papa se susreo s predsjednicom Argentine

Državno odvjetništvo optužilo je predsjednicu na temelju optužbi što ih je protiv nje iznio tužitelj Alberto Nisman koji je 11 godina istraživao napad.

Nisman je 14. siječnja predao spis u kojem je tvrdio da su vlasti primijenile plan kako bi zaštitile Iran koji je naručio napad.

Četiri dana kasnije Nisman je pronađen mrtav, ubijen metkom u glavu i to dan prije zakazanog svjedočenja pred parlamentom o optužbama protiv predsjednice Kirchner i njezinih pomagača.

Vlasti su isprva tvrdile da je počinio samoubojstvo, da bi kasnije iznijele hipotezu o ubojstvu, piše agencija AFP.

Kao predsjednica Fernandez de Kirchner ne može biti suđena, osim ako joj se ne ukine mandat. Njezin mandat istječe krajem godine.

Uz predsjednicu optuženi su i ministar vanjskih poslova Hector Timerman i još dva provladina političara. Timerman je u intervjuu za američki dnevnik Washington Post ustvrdio da ni on ni predsjednica nemaju koristi od Nismanove smrti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook