Policija BiH (Foto:PIXSELL/Hrvoje Jelavić)
Policija BiH (Foto:PIXSELL/Hrvoje Jelavić) Foto: PIXSELL/Hrvoje Jelavi?

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hrecegovine (SIPA) u ponedjeljak su pretražili dio prostorija koje koristi Ministarstvo obrane te zemlje a tragali su za dodatnim dokazima u sklopu istrage povezane s preprodajom vojne opreme i naoružanja u kojoj je sudjelovala i hrvatska tvrtka "Scout".


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hrecegovine (SIPA) u ponedjeljak su pretražili dio prostorija koje koristi Ministarstvo obrane te zemlje a tragali su za dodatnim dokazima u sklopu istrage povezane s preprodajom vojne opreme i naoružanja u kojoj je sudjelovala i hrvatska tvrtka "Scout".

Vezani članci Milorad Dodik Dodik: ''BiH neće moći opstati zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. Pred teškom smo krizom'' Milorad Dodik Otvorena istraga protiv Milorada Dodika: On se uz rakiju zabavljao s harmonikašem

Iz sjedišta SIPA-e u Istočnom Sarajevu su potvrdili kako su njihovi istražitelji po nalogu Suda i Tužilteljstva BiH provjerili računalo koje se nalazilo u prostorijama Ministarstva obrane u sklopu istrage o počinjenu kaznenog djela zloporabe položaja ili ovlasti.

Navedeno je da su otkrivena i privremeno oduzeta dva CD-a sa identičnim sadržajem datoteka koje su presnimljene sa računala i hard diska.

Potvrdili su kako je ovo dio istrage zbog sumnje da su da su "u razdoblju od 22. ožujka 2010. godine do 22.listopada te godine bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Ministarstvu obrane donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva koja su zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i tvrtke iz Republike Hrvatske".

Istraga o cijelom slučaju otvorena je 2018. godine a SIPA-e je u rujnu te godine iz Ministarstva obrane oduzela dokumentaciju o ugovorima sklapanim s tvrtkom "Scout" specijaliziranom za trgovinu oružjem.

Istraga koju vodi Tužiteljstvo BiH temelji se na sumnji da su odgovorne osobe u Ministarstvu obrane samovoljno prepravljale ugovore pogodujući tvrtki "Scout" pružajući joj mogućnost da umjesto prvobitno ugovorenog suvišnog oružja i streljiva na tržištu preprodaje oružje i streljivo koje je bilo lakše plasirati.

Procjena je državnog tužiteljstva kako je na taj način proračunu BiH nanesena šteta od 6,3 milijuna konvertibilnih maraka (oko 3,2 milijuna eura).

Zagrebačka tvrtka "Scout" je ugovor o kupnji radi preprodaje zastarjelog oružja i streljiva nekadašnje Vojske Federacije BiH sklopila 2003. i 2004. godine s tadašnjim entitetskim Ministarstvom obrane koje je u međuvremenu ugašeno odnosno integrirano u novouspostavljeno ministarstvo na državnoj razini.

Ministarstvo obrane BiH sa "Scoutom" je 2008. godine potpisalo anekse ranijih ugovora no zagrebačka tvrtka ugovoreno oružje i streljivo nikada nije uspjela preuzeti jer su u Ministarstvu obrane odlučili kako im je bolja opcija uništiti tu robu.

Zbog nastale štete procijenjene na oko 8 milijuna dolara tužila je Ministarstvo obrane BiH a Sud BiH je po toj tužbi 2017. donio pravomoćnu presudu u korist "Scouta".

U studenom 2018. godine iz Ministarstva obrane BiH najavili su kako će postupiti po presudi i sukladno onome čime raspolažu isporučiti "Scoutu" ugovorenu robu na što u toj tvrtki još čekaju.

Tvrtku "Scout" utemeljio je sada 71-godišnji Ivan Peranec. Uz trgovinu i oružjem bave se i njegovim remontom i proizvodnjom u pogonima u Bedekovčini.

Četrdesetak zaposlenih godišnje uprihoduje oko 50 milijuna kuna koliko je taj posao vrijedio, primjerice u 2017. godini a čistu dobit u toj godini prijavili su u iznosu od oko 3 milijuna kuna.

Komentirajući spor s Ministrstvom obarne bih Peranec tvrdi kako su u svemu tome u "Scoutu" potpuno čistih ruku i samo traže da se ispune odredbe potpisanih ugovora te provede presuda Suda BiH.

"Nevjerojatno je kako oni tako već godinama izbjegavaju isporučiti tu robu čija vrijednost iznosi oko osam milijuna američkih dolara. Sad čekamo da sud odredi koji dan idemo u ovrhu Ministarstva obrane. Roba je točno popisana, to je napravio neovisni sudski vještak koji je pregledao sva njihova skladišta i utvrdio gdje se što nalazi", kazao je Peranec u veljači u intervjuu za "Jutarnji list". (Hina)

Razlog nepoznat: Djeca su 2014. trebala biti oduzeta roditeljima, ali je Centar za socijalnu skrb povukao odluku +0 Policijski očevid (Foto: Arhiva/Miranda Cikotic/PIXSELL)

Hajduk oštro osudio transparent na Torcidinoj ogradi: "To su neprihvatljive poruke!" Maxovi mesari na tribini Torcide (Foto: Marko Prpić/PIXSELL) Transparent \'Maxovi mesari\' na utakmici Hajduk - Gorica (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL) Transparent \'Maxovi mesari\' na utakmici Rijeka - Hajduk (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL) +0 Grb Hajduka (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju