Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudovi u Bosni i Hercegovini već godinama su zatrpani velikim brojem neriješenih predmeta, a prema posljednjim dostupnim pokazateljima njihov broj premašio je dva milijuna.


Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine ili VSTV, neovisno tijelo koje nadzire rad sudova i tužiteljstava te imenuje i razrješuje nositelje pravosudnih funkcija, u ponedjeljak je objavilo godišnje izvješće u kojemu se navodi kako su krajem 2012. na rješavanje pred različitim sudovima čekala točno dva milijuna, 112 tisuća i 622 sudska spora.

U izvješću se priznaje kako je riječ o iznimno velikoj brojci za zemlju veličine BiH koja ima manje od četiri milijuna stanovnika.

Vezani članci Općinski prekršajni sud u Zagrebu Sudovi u Zagrebu uveli mjere zaštite zbog koronavirusa, evo što se mijenja u njihovu radu Pristaše Ratka Mladića (Foto: Pixsell) Haag će nadzirati sve telefonske pozive generala Ratka Mladića

>> Washington: Sud zabranio da dijete nazovu Mesija

Iz VSTV-a ipak ističu kako je kod nerješenih predmeta najveći udio onih koji se odnose na dugovanja po osnovi neizmirenih komunalnih obveza.

Takvih je više od milijun i 600 tisuća, a ostatak od oko 448 tisuća čine sporovi ozbiljnije naravi.

Neplaćanje komunalnih usluga, posebice onih s kojih je korisnike nemoguće 'isključiti', godinama je uobičajena pojava u BiH gdje uz one koji namjerno izbjegavaju plaćati račune ima i sve više siromašnih koji to jednostavno ne mogu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook