Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustavljena prodaja

Rusi ostaju bez omiljenog proizvoda

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Proizvođač švedske votke Absolut rekao je da obustavlja sav izvoz u Rusiju nakon što su se u Švedskoj i na društvenim mrežama rasplamsali pozivi na bojkot votke.

Tvrtka Absolut odlučila je zaustaviti izvoz svoih proizvoda u Rusiju. Stephanie Durroux, izvršna direktorica tvrtke, rekla je da tvrtka izvršava svoju dužnost prema svojim zaposlenicima i partnerima. "Ne možemo ih izložiti masovnoj kritici u svim oblicima", poručila je.

Vlasnik Absoluta, Pernod Ricard, potvrdio je ranije u travnju da je nastavio izvoz u Rusiju nakon što ga je prethodno zaustavio u ožujku 2022., ubrzo nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, što je izazvalo val kritike.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Priznao zabrinutost Putin kaže da se Rusija bori za očuvanje državnosti: "Na što je naš neprijatelj računao? Da ćemo propasti?"

Ricard je naglasio da je odluka o nastavku izvoza donesena djelomično kako bi zaštitili svoje osoblje u Rusiji od kaznene odgovornosti i optužbi za namjerni bankrot kompanije, prenosi Le Monde.

Ipak, time nije uspio umiriti kritike, uključujući i one istaknutih političara u Švedskoj. Premijer Ulf Kristersson rekao je da je jako iznenađen kada je saznao za tu odluku.

Drugi su pozivali na bojkot, optužujući tvrtku za moralni kolaps, a Ricarda nazivajući beskičmenjakom. Nekoliko poznatih barova i restorana u Stockholmu prestalo je s prodajom svih njihovih proizvoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija 13 točaka optužnice Ilegalno prodavali zrakoplovnu opremu Rusiji: Pogledajte kakva ih kazna čeka

Durroux je u izjavi istaknula kako su te reakcije razlog da se odluka promijeni. "Priznajemo važnost dugotrajnih odnosa od povjerenja s našim švedskim zaposlenicima, partnerima, potrošačima i švedskim društvom u cjelini", dodala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene