Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka vs. Turska

Napetosti dosegnule vrhunac, počele i prijetnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel zaprijetio je u subotu turskim čelnicima da će im zabraniti sudjelovanje na skupovima radi promicanja referenduma o proširenju ovlasti turskog predsjednika te rekao kako nikad nije bilo manje vjerojatno da će se Turska pridružiti Europskoj uniji nego što je to sada.

"Onaj tko prekoračuje granice ne treba vjerovati da kod nas može promicati svoja politička stajališta", upozorio je šef diplomacije u razgovoru za tjednik Der Spiegel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Njemačka policija Uzrok nesreće nejasan Teška prometna nesreća u Njemačkoj: U lančanom sudaru ozlijeđeno 16 osoba

"I Njemačka, ne samo Turska, ima pravo na poštovanje", dodao je. "Može se, čak i oštro, kritizirati Njemačku i njemačku politiku. No postoje granice utvrđene našim zakonima", dodao je.

Napetost je dosegnula vrhunac između Turske i više europskih zemalja, napose Njemačke, gdje živi velika turska dijaspora, otkad se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više puta žestoko okomio na njih.

Erdogan koji je optužio Berlin za "nacističku praksu", ne smiruje se otkad je u Njemačkoj zabranjeno nekoliko skupova na kojima se trebalo promicati proširenje ovlasti turskog predsjednika na referendumu 16. travnja.

Više turskih ministara trebalo je sudjelovati na tim skupovima, ali su se njemačke mjesne vlasti pozvale na sigurnost kako bi opravdale njihovo otkazivanje.

"Ono što je izgovoreno zadnjih tjedana je toliko nevjerojatno i besmisleno da ih je teško dalje slušati", rekao je Sigmar Gabriel odgovarajući na optužbe za nacizam.

"Mislim da na svaku provokaciju ne trebamo uzvraćati drugom provokacijom", dodao je, ocijenivši da bi to bilo u Erdoganovu interesu.

"Treba mu neprijatelj za izbornu kampanju: ponižena Turska i bahati Zapad", zaključio je.

Gabriel je rekao kako je "danas Turska nesumnjivo dalje nego ikad prije od postajanja članicom Europske unije".

On je rekao kako je uvijek gajio sumnje o tome treba li se Turska pridružiti EU-u, ali da se našao u manjini u svojoj Socijaldemokratskoj stranci (SPD). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene