Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da bi odmah potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom (EU) kad bi on Srbiji danas bio ponuđen.


"Imam na to pravo. Takav ugovor štitio bi interese Srbije i naš identitet u Europi, sigurnost i integritet naše zemlje", kazao je srbijanski predsjednik na konferenciji za novinare, dodajući da će se Srbija u godinama koje dolaze "lišiti i svoga integriteta" ako ne bude išla prema EU. On je dodao da potpisivanje SSP-a podrazumijeva ekonomsku stabilizaciju, ali da predviđa i poštivanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja Kosovo definira kao sastavni dio Srbije.

Vezani članci Slika nije dostupna Srbija pozdravila ratifikaciju SSP-a Slika nije dostupna EU odmrznuo ratifikaciju srbijanskog SSP-a

"Srbija, kao članica EU-a, ima mogućnost spriječiti da druge države postanu članice, dakle može spriječiti da Kosovo postane članica", istaknuo je Tadić.

Rekao je također da će odluka Slovenije da prizna Kosovo poremetiti odnose dviju zemalja i da je razočaran raspravom o tome u slovenskom parlamentu.

Tadić je kazao i da sugerira Hrvatskoj da ne prizna neovisnost Kosova, s obzirom na to da još nije ispunila sve pretpostavke za prijem u EU.

"I s Hrvatskom, ali i sa svim ostalim zemljama u regiji želimo najbolje moguće odnose", kazao je Tadić i upozorio da će svaka moguća odluka o priznanju Kosova imati duboke političke i ekonomske posljedice zbog čega bi sve zemlje regije trebale dobro razmisliti o tom pitanju.

Ističući da se Kosovo ne brani rezolucijama već nastavkom europskih integracija, Tadić je apelirao na zastupnike u Skupštini Srbije da povuku prijedlog rezolucije Srpske radikalne stranke jer se njome zloupotrebljava pitanje Kosova kako bi se prekinulo približavanje EU.

Rezoluciju radikala podržale su Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice i Nova Srbija Velimira Ilića, kao i oporbena Socijalistička partija Srbije.

Srbija mora pažljivo osmisliti politički plan obrane integriteta zemlje, kazao je Tadić, dodajući da je srbijanska politika 90-ih godina prošlog stoljeća "srljala i upadala u zamke, čije posljedice i danas trpi", te zbog takve politike Srbi više ne žive tamo gdje su stoljećima živjeli.

"Samo politikom stvarnog, a ne lažnog patriotizma, mi branimo naše interese", kazao je Tadić, napominjući da i u slučaju da se usvoji "štetna" rezolucija njegova Demokratska stranka neće rušiti Vladu sve dok ona vodi politiku koja je dogovorena pri njezinu formiranju, što podrazumijeva i politiku europskih integracija zemlje.

Srbijanski predsjednik je ocijenio kao nemoguće postavljanje zahtjeva EU da se izjasni u kakvim granicama priznaje Srbiju, jer EU svakoj svojoj članici pojedinačno ostavlja odlučivanje o tome.

O radikalskom prijedlogu rezolucije, po kojem bi Srbija s EU mogla potpisati isključivo sporazum koji podrazumijeva njezinu teritorijalnu cjelovitost, odnosno i Kosovo, negativno se u četvrtak izjasnila i Vlada u kojoj ministri iz Tadićeve Demokratske i stranke G17 Plus Mlađana Dinkića imaju većinu.

Prijedlog te rezolucije će se, kako je najavljeno, bez obzira na negativnu ocjenu Vlade naći na dnevnom redu Skupštine sljedećeg četvrtka, 13. ožujka.