Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izvješća Brammertza

EU odmrznuo ratifikaciju srbijanskog SSP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije odlučili su u ponedjeljak u Luxembourgu odmrznuti ratifikaciju Sporazuma o stabilizacija i pridruživanju (SSP) sa Srbijom nakon što su saslušali izviješće glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza.

'Ministri su se složili da se SSP uputi u njihove parlamente radi ratifikacije', kaže se u zaključcima u kojima se navodi da je na temelju posljednjeg izvješća tužitelja Haškog suda, 'Vijeće zabilježilo da je Srbija održala suradnju s Haškim sudom s izgledima za nove pozitivne rezultate'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nizozemska postavlja uvjete Uhićenje Hadžića uvijet Srbiji za ratifikaciju SSP-a? Slika nije dostupna I dalje tragaju za njima Vukčević pozvao Mladića i Hadžića na predaju

>> Brammertz: Ne sumnjam da će Hrvatska proširiti istragu

Glavni haški tužitelj Brammertz upoznao je u ponedjeljak tijekom radnog ručka ministre vanjskih poslova EU-a sa svojom ocjenom o suradnji Srbije s njegovim uredom. Nakon sastanka novinarima je izjavio da Beograd općenito dobro surađuje, da je suradnja posljednjih mjeseci poboljšana, ali je istaknuo da se mora učiniti više na uhićenju preostalih bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

'Njihovo uhićenje je najviši prioritet, 15 godina nakon genocida u Srebrenici vrijeme je da se to poglavlje zatvori. Nema alternative uhićenju bjegunaca', rekao je Brammerzt.

Srbija je u travnju 2008. potpisala SSP s EU-om, ali je EU odmah zamrznula primjenu Privremenog sporazuma koji se potpisuje zajedno sa SSP-om te početak procesa ratifikacije zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom. Nakon nešto povoljnije ocjene o suradnji s ICTY-em, EU je u prosincu prošle godine odmrznula primjenu Privremenog sporazuma, a sada i početak ratifikacijskog procesa.

Srbiji preostalo još 147 takvih koraka

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen, čija je zemlja najdulje blokirala odluke o Srbiji, izjavio je da je Brammertz 'zatražio nastavak pritiska na Srbiju kako bi u buduće u potpunosti surađivala s ICTY-em. To znači da će puna suradnja s ICTY-em biti uvjet za svaki korak prema EU-u'.

'Preostalo je još 147 takvih koraka i na svakom koraku zemlje članice mogu koristiti svoje pravo veta. Neće biti daljnjeg napretka prema EU-u bez pune suradnje Srbije s ICTY-em. Srbija mora nastaviti činiti sve kako bi uhitila Mladića i Hadžića', rekao je on.

Relativno pozitivna Brammertzova ocjena nije bila dovoljna za ministarsku odluku da zaduži Europsku komisiju da počne s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za članstvo. U zaključcima se kaže da će se 'Vijeće kasnije vratiti na to pitanje'.

Srbija je zahtjev za članstvo podnijela u prosincu prošle godine, ali Vijeće još nije odlučilo zatražiti od Komisije da počne s izradom 'avisa', na temelju kojeg Vijeće donosi odluku o dodjeli kandidatskog statusa. Sama izrada 'avisa' uobičajeno traje oko godinu dana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene